torsdag 18 maj 2023

Morgonpromenad i Istanbul

 
Hav fördrag med mig, men det blir ännu ett inlägg om Istanbul! Det kanske märks, men resan till Turkiet gjorde verkligen intryck på mig. Vilket land!

Det var lördag och vi skulle snart resa vidare till Trabzon, men innan det hann jag smita iväg på en kort morgonpromenad. Vädret var fortfarande lika grått och regnigt, men samtidigt milt och skönt. Uppfriskande inför en resdag! Jag hade kollat att det skulle vara en promenad på 10-15 minuter ner till vattnet och dit ville jag ju. Internet fungerade fortfarande inte på min telefon, men jag hade skärmdumpat en karta medan jag hade nät i lägenheten och förlitade mig på att jag skulle hitta tillbaka innan taxin till flygfältet skulle hämta oss... 

Först tog jag sikte på Kadirga park, en söt liten park i grannskapet som visserligen stod ganska tom en regnig lördagsmorgon i mars, men som säkert lever upp på sommaren när träden är gröna och fontänen porlar! 


Den här för tillfället ganska grå byggnaden heter Esma Sultan Fountain enligt en skylt i närheten. Den är ny jämfört med det mesta vi hade sett dagen innan, men byggdes ändå på 1780-talet... På taket finns en namazgah, en öppen böneplats för muslimer. Just nu verkade det ganska låst och tillbommat, men det kanske berodde på årstiden. 


Jag följde min skärmdumpade karta och hamnade... här! En knallblå, knasig liten passage med väggmålningar, kulörta lyktor och en trädgård. Det hade jag inte väntat mig! Sedan var det inte långt kvar till vattnet - genom en tunnel, längs en försvarsmur och ett snabbt ryck över en livligt trafikerad väg. Jag har inte en enda bild därifrån, men jag stod där i dimman och duggregnet och spanade en stund på fraktfartygen som gled förbi. En strandpromenad under uppbyggnad lockade till en längre promenad, men efter en blick på klockan vände jag och gick tillbaka. Över vägen, längs med muren, under tunneln, genom knasiga passagen, förbi söta tomma parken och upp längs några smala gator. Alldeles lagom för att komma tillbaka tills frukosten levererades och det var dags att äta frukost, packa ihop och säga hejdå till Istanbul. 

Fortsättning följer... mot Svarta havet!


Inga kommentarer: