lördag 25 september 2021

Kasken kierros i Koli


Åh. En lördag utan planer. Äntligen! Förhoppningsvis kommer jag mig ut i skogen i något skede idag, men för tillfället nöjer jag mig med ett blogginlägg från en av sommarens bästa skogsrundor. Vi var i Koli och hade bestämt oss för att spara måste-utsikten till kvällen - vi tänkte att det skulle vara mer rimligt med folk då, vilket också verkade stämma. Istället hade vi tipsats om rundan Kasken kierros och satsade på den, med start från Koli hamn. Den var inte lång - kanske 2-2,5 km - men alldeles lagom för en lagom sävlig förmiddag i högsommarvärmen. 

 
Vi började i något som mest liknande regnskog - och jag tror det var bra att vi började där vi gjorde, för allt det branta uppåt kom i början! Det blir ju inte lika storslagna foton av tallar och ormbunkar som av utsikten från Ukko- och Akka-Koli, men det kändes som en väldigt rolig och annorlunda stig jämfört med de vi går på här hemma. Lite äventyr! Särskilt mycket folk var det inte heller, bara några enstaka vandrare vi stötte på. 


Det jag tyckte allra bäst om med den här rundan var att den också gick genom gamla kulturlandskap med svedjebränning, djurhagar och gamla stugor. En liten bit av ur-Finland liksom!


Nära stugorna på bilden fanns det också en tältplats, där ett par campare gjorde sig i ordning för dagen i maklig takt. En jättemysig plats att tälta om man skulle vara en som gör sånt. (Tantens rygg klarar tyvärr inte riktigt av en natt utan riktig madrass. Det gör att jag känner mig uråldrig alternativt som en divig prinsessan på ärten, men man får inse sina begränsningar.)


Dagens djurspaning: Fin liten ödla som njöt av solskenet på stengrunden till den grå stugan. 


Häromkring arbetar man aktivt med att bevara de gamla traditionslandskapen genom bl.a. svedjebränning. Intressant att se det brända området och läsa om hur det gick till!


Längs med vägen finns Mattila gård, ett härbärge som har tagit emot resenärer i ett sekel. Vi hittade en picknickplats vid en gammal stengrund där vi plockade fram vårt trangiakök och kokade dagens nudlar. Väldigt mysigt, men vid det laget hade det också hunnit bli stekande hett, så vi fick leta efter skugga bäst vi kunde. Fin miljö!


När vi hade gått vår runda körde vi tillbaka till campingen för att chilla. Chilla! Något man kan göra på semester tydligen. Vi simmade i Pielisjärvi, kastade frisbee och låg i husvagnen och läste/spelade på telefonerna. Sämre kan man ha det. 


2 kommentarer:

Åsa sa...

Så mysigt det ser ut

Mia sa...

Ja, det var en fin dag!