söndag 12 september 2021

20 år

11 september 2001

Höstterminen har hunnit rulla igång och det är mitt andra år som litteraturstuderande i Åbo. Prosa, vår ämnesförening, har planerat gulisintagning för de nya studerandena den kvällen. Sent på eftermiddagen sitter vi på insten och förbereder när en studiekompis rusar uppför trappan med andan i halsen - har vi hört? Det är någon som har flugit in passagerarflygplan i två skyskrapor i New York, alldeles nyss! Nej, det har förstås ingen av oss hört. Någon radio står inte på och våra telefoner har knappar och duger inte till mycket annat än att spela snake på. Gulisintagningen genomförs som planerat och hela kvällen sitter jag och några kompisar på en inpyrd bar på Tavastgatan och tar emot grupper med gulisar som kommer in och får göra ett quiz på vår station. På väggen alldeles intill vårt bord är en TV påslagen och samma bilder spelas upp om och om igen, timme efter timme. Bilderna på flygplanen som mycket riktigt styr rakt in i tvillingtornen. Rakt in.

18 juli 2006

Det har gått nästan fem år sedan terrorattackerna 2001 och vi är på vår första och hittills enda resa i USA. Vi inleder med några dagar i New York och luften står stilla mellan skyskraporna i sommarens värmebölja. Att vi vill se platsen där är självklart, även om det är lite oklart varför. För att förstå? För att pussla ihop bilderna vi sett så många gånger med verkligheten? 

När vi går mot vårt mål på nedre Manhattan känns 9/11 långt borta i tiden, men för varje kvarter vi går känns det som att händelserna fem år tidigare kryper allt närmare. Väl framme är det inte mycket annat att se än en stor byggarbetsplats och några informationsskyltar. Arbetet med Freedom Tower, som senare skulle få namnet One World Trade Center, inleddes bara några månader tidigare och skulle avslutas drygt åtta år senare. Finansdistriktets skyskrapor reser sig runtom oss och vi försöker föreställer oss hur enorma tvillingtornen måste ha varit. Vi står en stund och följer med i arbetet och går sedan vidare för att ta färjan över till Staten Island, se Frihetsgudinnan och fota New Yorks skyline från vattnet - en skyline med två hål i.


12 september 2021

Jag planerar kommande undervisning och konstaterar att det blir mitt sjunde år på min nuvarande skola och därmed också sjunde året jag berättar om händelserna 11 september för mina nior. Andra året jag jobbade i Nykarleby var niorna födda 2001 - årets nior är födda först 2006 och 9/11 är längre bort från deras horisont för varje år som går. Ändå brukar de lyssna som aldrig annars. Attackerna på World Trade Center brukar de flesta känna till åtminstone i grova drag, men utöver det är det mycket, bland annat de två andra kapade planen, som många inte hört om. Jag brukar ibland fundera över varför jag tar in de här händelserna år efter år - det finns ju så många tragedier - men samtidigt förklarar de så mycket om USA och världen ännu idag. Så jag fortsätter.


(Bilderna är från 2006 - och brandbilen har såvitt jag vet inte mer att göra med 9/11 än andra brandbilar i New York. Här finns CNN Tens specialavsnitt inför minnesdagen och här är fjolårets avsnitt där man också får se lite av museet som öppnats på platsen.)

Inga kommentarer: