måndag 2 januari 2017

Läst 2016

2016 har blivit 2017 och jag bläddrar igenom min bokdagbok för att se hur mycket jag minns av det jag läst. Eller dagbok och dagbok - det är helt enkelt en lista över böcker jag läst. I en bok. För ett par år sedan hade jag hittat en boklista som jag justerade och fyllde på lite här i bloggen, och den tänkte jag ta till heders. Men först lite statistik:

År 2016 har jag läst 46 böcker, vilket väl är ungefär vad det brukar bli. Skulle gärna läsa mer, men det här är i stort sett vad som ryms in på ett år just nu. (Popsugars läsutmaning har 52 punkter, så om jag ska lyckas med den får jag lägga på ett kol ändå!) Som jag gissade har jag läst övervägande kvinnliga författare: i min lista finns 34 kvinnor och 13 män (jo, det är rätt räknat, för en bok var skriven av en kvinnlig + en manlig författare...)

Överlag verkar jag inte riktigt ha utmanat mig själv på bokfronten, för listan innehåller ganska mycket lättläst: chick-lit, deckare och "ur verkliga livet". Kanske jag borde ge mig själv i nyårsutmaning att blanda in åtminstone lite mer svårsmält läsning bland det som är mest nöje?


En bok jag inte kunde släppa:
Mörka platser av Gillian Flynn. Den kvinnan kan skriva så obehagligt. Och så fängslande. Hu! Senare läste jag också Gone Girl och Vass egg (som tydligen heter Vassa föremål i senare utgivning), så vi kanske kan konstatera att Flynn fick mig på kroken det här året. Gone Girl är också ruskigt skickligt uppbyggd, men jag fängslades ändå ännu mer av Mörka platser, kanske för att jag läste den först?

En bok som fick mig att gråta:
En man som heter Ove av Fredrik Backlund. Jag var sent på bollen som vanligt, men det berodde på att jag helt hade missförstått vilken typ av bok det här var. Jag tänkte att det var en prutthurtig gubbskröna, men det var den inte alls. En bok med hjärtat på rätt ställe!
 
En bok som fick mig att skratta: 
100 balla ställen i Stockholm av Valle Westesson. Okej, den fick mig kanske inte att skratta högt, men åtminstone att le brett. Det var så otippat nördiga platser som Westesson beskrev, och han gjorde det på ett så roligt sätt att jag tycker den platsar här. Ingen vanlig Stockholmsguide. Kommer knappast att besöka några av ställena han beskrev om det inte riktigt slumpar sig, men kan ändå rekommendera boken för alla som gillar nördar och nördfakta!

En bok som var värd besväret:
Jag lyssnade på Linda Olssons Det goda inom dig i bilen, och det tog ganska länge innan jag kom in i den (kanske inte rätt bok att lyssna på i korta snuttar i bilen), men när jag väl gjorde det var det en väldigt vacker berättelse.

En bok som inte var värd besväret:
Här måste det bli Ann Söderlunds Men vi knullar ju ändå inte. Den är väl tänkt att vara en samling skojiga texter med igenkänningsfaktor, men jag minns ingenting av den och tänkte redan när jag läste den att den inte riktigt var värd besväret. Inte för att det var något stort besvär, vill minnas att det gick ganska snabbt...
 
En bok som lärde mig något nytt:
Karin Alfredssons Den sjätte gudinnan är visserligen fiktion, men den lärde mig i alla fall lite mer än jag visste innan om hur det är att leva som förtryckt kvinna i Indien. (Alfredsson verkar ha en bakgrund som seriös journalist, så jag hoppas på att boken är verklighetsförankrad. Eller egentligen önskar jag att den skulle vara en halvgalen dystopi eftersom den ger en väldigt mörk bild av tillvaron på den indiska landsbygden...)

En bok jag inte blir klok på:
Håkan Nessers Himmel över London. Den gick inte att slölyssna på (jag lyssnade på den som ljudbok i bilen), utan det hände flera gånger att jag måste backa tillbaka för att lyssna igen och se vad jag hade missat. När jag var klar med den begrep jag fortfarande inte hur den satt ihop och kunde inte börja med någon ny "bilbok" på ett bra tag eftersom jag måste klura vidare på den här. Ändå tyckte jag om den! Tror jag. Eller gjorde jag? Ni ser, perfekt stoff för myror i huvudet.
 
En bok jag var fel målgrupp för: 
Här är jag frestad att slänga in nån bok jag helt enkelt inte var imponerad av, men ska jag vara ärlig så har det nog inte berott på att jag varit fel målgrupp, utan bara att boken varit fel för mig. Hittar inte direkt någon titel i min lista som passar in här, men det är kanske också ett tecken på att jag inte har utmanat mig själv tillräckligt i år?

En karaktär jag minns:
Titelpersonen i Alan Bennetts Lady in the van (som jag läste på svenska, fastän någon tydligen hade glömt att översätta titeln..?) är minnesvärd. Mrs Shepherd är en minst sagt excentrisk, obekväm person med starka åsikter, en skåpbil och... en speciell syn på personlig hygien. Ändå beskrivs hon inte som en tokrolig karikatyr, utan en riktigt fascinerande personlighet.

(Nu när jag googlar ser jag att det finns en filmatisering från 2015! Med fantastiska Maggie Smith i huvudrollen!)

En karaktär som jag skulle vilja träffa:
Nu blir det faktiskt inte en fiktiv karaktär jag nämner här, men jag tycker det skulle vara väldigt intressant att sätta mig och prata en stund med Natascha Kampusch. Även om hon levde i en fruktansvärd tillvaro under sin uppväxt verkar hon ändå ha blivit en reflekterande, klok människa. 3096 dagar tyckte jag var mycket läsvärd också som bok sett, men uppföljaren 10 år i frihet var ganska taffligt skriven. Fel samarbetspartner kanske?

En bok jag vill flytta in i:
Nu är det kanske inte riktigt så här den här frågan var tänkt... men kan inte låta bli att svara Förvara smart - organisera ditt hem av Paulina Draganja (som har bloggen Förvaringsdrottningen). Så välordnat! Så funktionellt! Så genomtänkt! Jag blev verkligen inspirerad av att läsa boken, men på grund av tidsbrist och förkylningar har vi hittills inte kommit så mycket längre än till tanken...

En mening/ ett citat som jag strök under:
"För jag har insett en sak: det finns inget fult eller förbjudet i att vara osäker och ändra uppfattning. Tvärtom, faktiskt. Att byta åsikt är ju ett tecken på att en utveckling skett och att man gått framåt som människa. Åtminstone är det ett tecken på att man gått någonstans." Ur Amanda Audas-Kass Till alla goda människor och vanliga dödliga.

En bok jag spillde kaffe/ mat/ glass/ solkräm på: 
Jag läser oftast lånade böcker och brukar försöka att inte lämna spår i dem! Kommer åtminstone inte ihåg något missöde...

En bok jag ser fram emot att läsa:
Det är inte lite som ligger i min bokhylla och samlar damm i väntan på att läsas och ännu mer som trängs i min mentala bok-kö. Inom en snar framtid tänkte jag plocka fram Ian McEwans Domaren. Och så hörde jag också att Merete Mazzarella kommer ut med en ny bok om typ meningen med livet. Vem vill inte läsa en bok om meningen med livet av Merete Mazzarella?

En bok jag annars bara vill rekommendera:
Jag gillade verkligen The storied life of A.J. Fikry av Gabrielle Zevin, det är lite boy meets girl, men på ett mycket mänskligt sätt. Och så slutar det inte bara fluffigt och gulligt. Och så ingår det mycket boksnack i boken. Lättläst på ett bra sätt!

Och en sista bok som jag annars bara vill rekommendera: 
Den ovillige fundamentalisten av Mohsin Hamid. Den skiljde sig från mängden och jag gillade berättarstilen.

2 kommentarer:

Casa Annika sa...

Det här är den roligaste, bästa boksammanfattningen/listan som jag har läst!

Mia sa...

Vad kul att höra, Annika! Jag har som sagt lånat grunden till listan och kommer tyvärr inte ihåg varifrån den ursprungligen var och vem som ska ha den äran... :)