1. Vilken bok läste du senast?
Det var Maria Svelands Bitterfittan, den som jag vann i en boktävling. Tycka vad man vill om både budskap och litterära kvaliteter - där finns i alla fall riktigt många intressanta diskussionsfrön. Kanske jag återkommer till den i ett senare blogginlägg...
2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Min bokhög präglas av resan vi planerar, och följaktligen har jag tänkt läsa Heidi (Johanna Spyri), Upptakt i Wien (Bodie Thoene - den utspelar sig delvis i Kitzbühel, ca 6 km från byn dit vi ska) och Österrike berättar: Varma och kalla bad (antologi med noveller och essäer). Och en hög reseguider förstås. Äh, det här hade jag också tänkt blogga om! Den här listan stjäl alla mina bra idéer (som jag iofs ändå aldrig hinner bloggifiera). Jag kanske återkommer. :)3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Ingen aning, jag fick också räkna i en slumpmässigt vald hylldel. Jag blev lite förvånad över att det var så manligt: 11 kvinnliga mot 20 manliga. Jag skulle ha förväntat mig en ganska jämn fördelning, eller kanske en kvinnlig övervikt. Sen ger jag inga garantier på att det var en representativ hylla, och jag kommer inte att räkna alla mina böcker. Lite nyfiken blir jag ju, men jag inser att jag har viktigare saker att göra... Jag lovar att berätta om jag någonsin räknar alla manliga/kvinnliga författare i min bokhylla!
4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Bara om boken är tråkig, tungläst eller omotiverat lång. Eller om jag har en annan bok liggande som jag mycket hellre skulle läsa. Men det ska väl medges att jag gärna läser böcker som inte tar alltför länge... Ah, den ljuva slukaråldern då jag avverkade Kitty-böcker på löpande band... det var läsglädje!
5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Alla möjliga sätt. Oftast blir det böcker jag har i hyllan (sånt jag exempelvis råkat vinna i en tävling, se ovan...) eller som jag springer på i biblioteket. Jag är tillräckligt ytlig för att påverkas rätt mycket av omslaget - jag är riktigt svag för inbjudande bokomslag, hur tråkigt jag än (egentligen) tycker att innehållet låter. Annars samlar jag ju också tips på böcker från bloggar, recensioner och vänner. Jag har en mental lista, men den är väldigt opålitlig... oftast minns jag inte att en viss bok stod på min mentala lista (eller överhuvudtaget fanns) innan jag snubblar över den på bibban. Dessutom följer jag också min borde-instinkt: eftersom jag nu en gång är litteraturvetare har jag en känsla av att jag borde känna till de böcker som det talas allra flitigast om.
6. När blir en bok för lång?
När jag överväger att sluta läsa. Eller om jag hinner läsa 2-3 andra, kortare böcker under tiden jag tragglar mig igenom den långa luntan.
7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Överlag ja. Det finns undantag, om författaren skriver på en invecklad engelska och jag helt enkelt inte är tillräckligt intresserad av innehållet för att kämpa med språket dessutom. Då får det bli en svensk översättning eller en annan bok. Men för det mesta läser jag lika gärna på engelska, ibland hellre.8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Mina vänner får gärna kommentera, är det något jag försökt pracka på er på sista tiden?
9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Det har jag svårt för, precis som jag har svårt att lämna filmer, kurser och annat halvvägs. Men samtidigt har jag inte så mycket överloppstid nuförtiden att det är värt att ta sig igenom en bok om den inte uppfyller något av följande kriterier:
- den är njutbar att läsa
- den är lärorik/utvecklande att läsa
- den är så omtalad och aktuell att den får mig att känna mig allmänbildad
- den är en klassiker, och får mig därför att känna mig allmänbildad
10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Överrepresenterad: klassiker som jag verkligen tänker läsa - när jag får tid.Finns inte alls: skräck och handböcker i trädgårdsskötsel
1 kommentar:
Kul att läsa din lista också!
Sedan måste jag ju säga att Bodie Thoene går mig helt förbi. Tog mig genom en av hennes böcker, men det var segt, och sedan dess har jag bara ställt mig oförstående till hennes popularitet.
Skicka en kommentar