onsdag 4 november 2015

Det är mycket man inte måste

En annan punkt på bokmässeprogrammet som jag inte ville missa var Tomas Sjödin. Jag har hört honom förr och läst ett par böcker av honom. Det är en klok man, och dessutom en som är väldigt välformulerad. Det var han nu också! 

Mitt presskort gjorde mig lite lycklig under mässdagarna, och orsaken till att jag hade ett sånt var att jag hade lovat skriva ett par texter till MST om mässan. En av texterna var från Tomas Sjödins seminarium, och den tänkte jag helt kallblodigt klistra in här...
---------
Att kunna se skillnad på måsten och måsten

Tomas Sjödin har gjort sig känd för att predika långsamhet. I sin förra bok Det händer när du vilar (2013) lyfte han fram livskraften som vila kan föra med sig. I sin nyutkomna bok, krönikesamlingen Det är mycket man inte måste, fortsätter han på samma linje. På bokmässan i Göteborg i september var han inbjudan för att hålla ett seminarium som också hette just det – det är mycket man inte måste. 

Sjödin är tydlig med sin utgångspunkt: Det finns inget kravlöst liv. Det finns ingen kravlös kärlek, ingen kravlös vänskap och inga kravlösa arbetsrelationer. En kravlös tillvaro är heller ingenting att sträva efter eftersom allt som betyder något i livet för med sig krav i någon mån. Den ekvation som han försöker lösa är istället att ge utrymme till det som alstrar energi och beskära det som istället stjäl energi – alltså att lyckas skilja ”måste” från ”måste”. 

Efter en snabb titt på bokhandlarnas bästsäljarlistor har Sjödin kunnat konstatera att den som vill veta att hen verkligen har levat inte får ligga på latsidan. Böcker med titlar som ”101 saker du måste göra innan du dör” blandas med ”bara vara”-böcker och resultat blir en ganska förvirrande helhet.
– Om jag gör en av de där sakerna man ”måste” göra innan man dör så finns ändå tusen jag inte gör. Det föder en sorg över det ogjorda.

Istället uppmuntrar han till att prioritera det han kallar ”de omistliga måstena” eller kärleksmåstena.
– Sammansättningen av orden ”kärlek” och ”måste” spränger nästan sig själv. Men det är med kärlek som kraven förvandlas till lust och passion. När man älskar är det ganska mycket man måste.

En intressant tanke som går emot många av de populära fånga dagen-slagorden är att istället se ett längre perspektiv. 

– Livet är en lång historia, det måste få ta plats. Ibland måste man dra ut sin livslinje lite längre än man gör till vardags. Det gäller att se på sitt liv utgående från att man har en historia och eventuellt också en framtid. Hur påverkar detta mitt och vårt liv på lång sikt? Det är hög tid att ifrågasätta det överskattade nuet. Om nuet betonas för mycket blir det endimensionellt och istället för att njuta av det så fjättras vi istället i ögonblicket. 

Sjödins råd är att istället stanna och se hela livslinjen. Att se på sin historia och sin framtid innebär också konsekvenser för nuet.
– Sätt dig ner med den du älskar och ta upp svåra frågor. Håller vår livsstil för ett långlopp – om nu vårt liv skulle bli ett sånt? Dagarna som går blir vårt liv, och det är viktigt att ställa frågan i tid: Är det detta liv vi vill ha?

Avslutningsvis uppmanade Sjödin sina lyssnare att gå efter det som är viktigt.
– Gå i din längtans riktning! Det ger dig mod att plocka fram sekatören och beskära när det behövs.



Inga kommentarer: