lördag 8 maj 2021

Fyra väderstreck

Så här mitt i ännu (!) en förkylningsseg helg tänkte jag låna ett resebloggsinlägg som jag sett på flera ställen, bara för att pigga upp mig lite. Det handlar om de östligaste, västligaste, sydligaste och nordligaste punkterna jag besökt, vilket inte visade sig vara helt lätt. Men kul!

Min sydligaste destination: Sydney, Australien

Jag börjar med den som är lättast, för här kan det rimligtvis inte vara något annat än Sydney. Under vår resa till Australien 2003 (räkna inte hur många år som gått sen dess, tack!) höll vi mest till längre norrut, men den sista veckan innan vi flög hem turistade vi i Sydney. Vilken stad! Efter drygt två månader i småstäder i norr kändes Sydney stor, myllrande och lite svårgripbar - dessutom var det vår och rentav kallt jämfört med det subtropiska klimat vi kom från, men ändå gillade jag den. Chinatown, Sydney Harbour, Manly beach... det var ändå en vänlig och avslappnad miljonstad! 

Resan till Australien var ju ganska extraordinär när det gäller väderstreck, så om vi räknar bort den är Madeira min sydligaste destination. Ännu en fantastisk ö!


Min östligaste destination: Brisbane, Australien

Min östligaste punkt är nästan lika enkel. Efter en titt på Australiens karta måste det vara Brisbane som ligger längst österut av de platser jag varit på. Kan inte påstå att jag hunnit se mycket av Brisbane, men det blev en snabbvisit på vägen mellan Darwin och Townsville tack vare en mellanlandning som gav oss en hel dag i Brisbane! Hade inte haft något emot att se mera av staden, min östligaste punkt hittills i livet, inte ens en grå och regntung dag som den vi råkade få. 

Om vi räknar bort Australienresan med samma logik som ovan har det inte blivit några långa färder i österled för mig. Lite förvånad blir jag ändå när jag ser att Finland ju faktiskt ligger längre österut än de platser jag hade för mig att det skulle stå mellan... När jag reste till Ungern ser det faktiskt ut att ha gått en aning västerut från hemsoporna... Min östligaste punkt bortsett från resan till Australien måste alltså vara någonstans i Finland! Är dock inte riktigt säker på var - kan det vara något så icke-exotiskt som Vuokatti? Bara att inse det var ju värt den här utmaningen, rätt så roligt tycker jag ändå!


Min västligaste destination: Gatlinburg, Tennessee


Nu blir det lite svårare. Att det är USA som är mitt västligaste land är det ingen tvekan om, men jag fick fundera lite för att komma på den västligaste punkten som visade sig vara den pyttelilla (och tydligen ganska turisttäta) staden Gatlinburg, Tennessee. Jag kan verkligen inte påstå att jag har upplevt Tennessee, men jag har varit över gränsen från North Carolina och nosat lite! Det var under vår tvåveckors roadtrip i sydstaterna, när vi valde att istället för att köra direkt från Cherokee till vårt nästa bokade boende i Asheville, något som skulle ta en dryg timme om jag får tro Google maps, valde att ta en omväg över Smoky Mountains och tillbaka, vilket tog betydligt längre.

I Gatlinburg cruisade vi ner längs huvudgatan, åt en smörgås på Subway och körde tillbaka mot North Carolina över bergen. The Smokies var en mäktig upplevelse, men när mörkret föll och vi körde längs slingrande bergsvägar som inte ens gps:en hittade kände vi nog att vi hade varit lite väl tidsoptimistiska... Nåväl, slutet gott, allting gott, vi kom tryggt och säkert fram till Asheville tids nog! 

Och för sakens skull - räknar vi bort USA blir det Madeira som är min västligaste punkt också! 

Min nordligaste punkt: Fauske, Norge

Den här var svårast. Vi har rest så pass mycket i norra Sverige och till viss del i norra Norge när jag var liten att vad jag än säger så kan det hända att det finns någon annan, längre norrut. Den nordligaste platsen som jag med säkerhet vet att jag varit är åtminstone Fauske i Nordland fylke i Norge. Det är en av våra standardutflykter från Vuoggatjålme om man vill ut och köra en dag, så dit har jag åtminstone varit ett antal gånger! De finaste bilderna fick vi 2016 - det var något med ljuset. Eller så var det den söta ungen. 

********************

Det här var roligt - och precis som jag gissade känner jag mig lite mindre håglös och förkyld än innan. Det tackar jag för! 

Inga kommentarer: