Jag har varit riktigt usel på att baka på sista tiden (och med "sista tiden" menar jag en ganska lång tid), men nu har jag faktiskt bakat bröd två gånger på en vecka. Och det är tack vare ett genialiskt brödrecept som jag tänker dela med mig av nu. Några saker jag gillar med det här brödet: det är snabbt, det är enkelt (inget knådande, bara att veva runt lite med en slev) och det är gott.
Havregrynsrutor
5 dl vatten
4 dl havregryn
1 påse torrjäst (11 gram)
1 tsk salt
1 msk socker
½ dl olja
6 dl vetemjöl (eller något grövre, enligt behag)
- Blanda havregryn + torrjäst. Tillsätt 42-gradigt vatten.
- Tillsätt salt, socker + olja. Blanda i mjölet.
- Kavla ut degen på en plåt.
- Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
- Skär i lagom stora rutor. Pensla ev. med ägg och strö havregryn ovanpå (det har jag struntat i).
- Grädda i 225 grader ca 15-20 minuter.
Om man gör dubbelsats blir det riktigt lagom för en långpanna, annars blir det inte en hel panna. Men då behöver man säkert använda lägre värme och mer tid, konstaterade jag igår...
(Johanna - jag fick receptet av dig för några år sen. Har du kvar det? Annars får du det i retur här... :) Tack!)
4 kommentarer:
ja! Jag gör ett nästan likadant bröd, sirap istället för socker, och lite mer mjöl (jästbrödsvetemjöl oftast).Och så bara rör jag ihop och HÄLLER sedan ut degen i långpannan. Enkelt o gott!! Bakar det minst en gång i veckan nuförtiden och använder det istället för rostbröd
och förresten - är du en sån som brukar baka bröd? Isåfall, har du några andra bra recept? Jag är en sån som gillar tanken på att baka, men själva handlingen är lite svårare att få till...
Har också ett liknande recept! :-D Saftigt, gott och enkelt. :-) Men mitt ska ha "riktig" jäst, så ska testa ditt nästa gång. ;-)
Kul att det verkar finnas några varianter i användning! Det bevisar ju att det ÄR genialiskt. :)
Jag är tyvärr ingen brödbakare av naturen... det ska vara snabbt och enkelt för att det ska bli av, och ÄNDÅ blir det nästan aldrig av. Men min tanke (förhoppning) är att jag ska baka det här enkla brödet så många gånger att jag till sist ska bli sugen på att ge mig på nåt mer komplicerat! För jag skulle gärna också baka mera bröd...
Skicka en kommentar