torsdag 19 april 2012

Londonlektyr

Det är ju så att jag nördar till mig lite extra när jag bokat en resa jag ser fram emot, det går bara inte att undvika. När jag får en stund över läser jag guideböcker. Sitter jag vid datorn och slösurfar blir det londonbloggar och londontips. De senast sedda filmerna är Notting Hill och Bridget Jones Diary. Idag läste jag ut Brick Lane (Monica Ali), som handlar om en bangladeshisk kvinna som flyttar till området kring Brick Lane i London. Jag börjar få kläm på vilka resehandböcker som är bra och vilka som är dåliga. Exempel:

En bra
Peter Harryson: Peters London

Peter Harryson är lika sympatisk i bokform som han var i Så ska det låta när det begav sig. Han brukar tydligen åka till London en gång i månaden om han har möjlighet (!) och då gillar han att promenera. I boken beskriver han en rad favoritpromenader och passar samtidigt på att berätta intressanta fakta, som hur man bör tilltala drottningen om man träffar henne och hur Charles Chaplin inledde sin karriär. Sånt är alltid bra att veta.

En... inte lika inspirerande
Forums silverguider, London

En guidebok behöver inte nödvändigtvis innehålla mycket text för att vara inspirerande. Ibland räcker det med fina bilder eller ett intressant upplägg. Men den här guiden är närmast en förteckning över hotell, restauranger och barer som lär vara bra. Eller som var det 1997, när boken kom ut. Det här är en genre som lätt föråldras, vilket jag påminns om när jag läser om att "Nu är det inne att dricka kaffe medan man tar emot eller skickar e-post på cyberkaféerna som på senare år dykt upp som svampar ur jorden i London". Cyberkaféer, smaka på ordet.

Första klass reseguider (på bilden) är alltid bra, dem kan jag ibland låna och läsa utan att ens vara på väg till resmålet.

Är det någon som har goda råd? Vilka böcker vill jag läsa och vilka filmer vill jag se nu? Serien The Tudors ska jag nog också ta upp där jag lämnade den...

2 kommentarer:

Yvonne sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kew_Gardens
Minns du att jag berättade om den biologiintresserade, pensionerade folkskolläraren som var med på resan till Birmingham? Han och hans fru besökte Kew Garden när andra gick på stan... Och efter det har jag varit så nyfiken på denna botaniska park!

Yvonne sa...

http://www.kew.org/
Här kommer en bättre sida.