måndag 16 april 2012

Kemikalier

Allmän efterlysning:

Om det är så att man gärna skulle minska på kemikaliecocktailen man utsätter sig för, men är för lat för att läsa in sig och för feg för att se filmen Underkastelsen - vad kan man tänka på? Vilka ämnen ska man rödflagga? Riktiga no-nos? Är ekologiska produkter alltid fria från de sämsta kemikalierna? Finns det ekoprodukter för hår som är något att ha?

3 kommentarer:

Netta sa...

Ekoprodukter för hår, javisst! Vi använder Ole Hyvä-produkter, som Johanna K-S säljer, www.naturashop.fi. Läste förra veckan en lista på vad man helst ska prioritera om man inte vill handla allt ekologiskt, det var fem punkter: kaffe, bananer&vindruvor, mejeriprodukter, kött och den femte har jag glömt... Läs Den hemlige kocken och Äkta vara. De är lättlästa.

Ika sa...

Åh, det här skulle jag kunna skriva typ hur mycket som helst om. råga om det är något specifikt du funderar på!

Jag tror det är bra att ta saker lite stegvis. Om man läser in sig blir man lätt superparanoid och lite lamslagen för att det känns som om de potentiellt skadliga kemikalierna finns överallt och att man ändp inte kan undkomma. Tänk lite som med ekologisk mat eller med andra "goda vanor": ett steg i taget. När man hittat något som funkar och som är inkört kan man börja fundera på nästa sak att lägga till.
Man kan också fundera lite över om det är saker man utsätter sig för väldigt ofta eller mera sällan. Jag kör med en konventionell säkert jätteelak mascara de typ två gånger i månaden jag använder dylik, men letade länge för att hitta ett lite snällare alternativ när jag köpte ny säng i höstas.

Jag är inte tillräckligt inläst för att kunna rangordna vad som är "värst", men här är några saker jag försöker välja bort/byta ut:

Så lite kosmetikaprodukter som möjligt, gärna ekologiska eller helt naturliga alternativ (honung som ansiktsrengöring t.ex.) om jag hittar något som funkar bra.

Undviker parfymerade produkter - kan tänka mig någon enstaka doft på kroppen men väljer bort konstgjord parfym i tvättmedel, diskmedel, handtvålen hemma, rengöringsmedel o.s.v.

Värmer hellre mat på tallrik än i plastburk i mikron, och skippar också i övrigt onödig plast, i synnerhet sånt som kommer i kontakt med maten. är inte hardcore på något sätt (ja, jag fryser mat i plastburkar och använder plastpåsar när de känns som ett praktiskt alternativ) och det underlättas av att jag rent allmänt tycker att plast är ett ganska fult material som inte åldras med behag.

Köper hellre second hand än nytt. Kläder, möbler, elektronik och liknande släpper oftast ifrån sig mest kemikalier i början av sin livstid. Den begagnade soffan är inte bara ett bättre val för miljön utan också för ens egen hälsa. Tvättar nya kläder före användning.

(Och jag vågar inte heller se Underkastelsen.)

Ekologiska produkter är generellt hyfsat säkra. Det beror lite på vad man vill undvika, och om man väljer produkter som har någon vedertagen märkning, eller om de "bara" utger sig för att vara ekologiska. Sedan ska man komma ihåg att vi inte vet allt än. det finns ämnen som man trott varit rätt miljösnälla men som man fått revidera uppfattning om. Ibland är det också lite val mellan pest eller kolera, t.ex. när det gäller konserveringsmedel.

Men sådär generellt sett: Utbudet av renare produkter ökar hela tiden på kosmetikasidan.

MalinJohanna sa...

Den femte är potatis och här är länken: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/5-varstingar/