onsdag 24 oktober 2007

Rättvist?

Spinner lite vidare på riskornsdonationerna... Var till baptistkyrkan i söndags och fick mig en tankeställare. Rättvisemärkta produkter. De är ju så dyra att det ilar lite i tänderna när man betalar. Men.
Är jag för eller emot barnarbete?
För eller emot att storföretag ska utnyttja sina kakaoodlare och bananplockare?
För eller emot demokrati och miljötänkande och allt sånt?

Heh, ganska lätt att svara på de frågorna. Men egentligen, vad är det värt om jag inte gör något åt det? Ens en sån liten struntsak som att betala lite mer för att få rättvis kakao? Ekoprodukter har jag blivit ganska bra på att köpa, men rättvisemärkt... en snabb titt i köksskåpen uppvisar - ingenting alls. En och annan rättvis banan kan det hända att jag köper, men inte mer än så. Skärpning, Mia, skärpning!

Bli inspirerad, få lite fakta om vad rättvisemärkt är här.

Eller läs mer om Reilu kauppa i Finland här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fast alla rättvisemärkta produkter är ju inte superdyra. Bananerna är nästan på samma nivå som de vanliga. Jag brukar köpa rättvisemärkta bananer och dito kakao. Kakao använder man ju inte så enorma mängder av i alla fall... sedan köper jag en del rättvisemärkt te, men där hindras jag lite av att jag inte alltid har varit nöjd med utbudet. Har dock hittat en del sorter, främst Clippers, som är jättegoda! Jag är ju helt såld på deras vita te med pepparmint, och det gröna med citrus och echinacea är också en långvarig favorit.

Mamma Linda sa...

Vi köper nog rättvisa bananer varje gång vi handlar på Prisma. Här i Kvevlax finns det inte i butiken, så då måste vi köpa vanliga, men bananerna hos oss är nog till 85-95% rättvisa. :-) Nåt te har vi också, och polenta och socker (råsocker). Kakao har vi haft nån gång, men det kunde vi nog också skärpa oss med. Och vissa saker är jag som Ika lite kräsen med, alltså deras utbud är inte alltid tillfredsställande för mina smaklökar. Det är knepigt det där med rättvisemärkt. :-/ Men om vi ser på det ekologiska istället så ska du få en länk till eko-barnkläder! :-) http://vihreasammakko.com/
Okej, inte helt samma sak, men samvetsprylar i alla fall. Alltså man kan ha gott samvete. Fast precis som med rejäl handel tycker jag en hel del eko-kläder är dyyyra...Men då igen, de är väl det av en orsak. Och med rejäl handel vet man ju då att de i botten av kedjan får lite extra. Och det är ju bra.