lördag 7 februari 2009

Dagens boklista

Jag gör som My och Ika - boklistar!

Senaste bokköp:
Jag har ju ägnat hösten åt att göra mig av med saker, bl.a. böcker, så jag är väldigt restriktiv med vad jag köper på mig. Men senaste bokköp var antagligen ett paket från adlibris som blev till några bokjulklappar. Köpte bl.a. Ängeln i Groznyj åt Matias - nu väntar jag bara på att han ska läsa den, så jag själv får läsa. Baktankar? Inga alls... Annars har jag hört att bokrean börjar ta sig, så kanske jag ska gå en sväng förbi bokhandeln i början av nästa vecka.

Senaste bibblolånen: Åh, på lånefronten är det livligare! (Jag hjärta bibliotek) Om vi räknar bort diverse barnböcker blir senaste lånet åt mig själv Helena Henschens Hon älskade. Jag var ju fascinerad av hennes I skuggan av ett brott, så är väldigt nyfiken på den här.

Senaste utlästa boken: Den har jag faktiskt redan bloggat om, det var Kärlekens historia av Nicole Krauss. Rekommenderas! Mer om den i det gamla blogginlägget...

Favorittidning/-tidskrift: Språktidningen är förstås rolig. Och Vagabond ger reseupplevelser i mikroformat - ett mycket miljövänligt, billigt och tidsekonomiskt resealternativ... Så den gillar jag också. Och Missionsstandaret är jag alltid nyfiken på när det kommer.

Plats där jag helst läser: Raklång i soffan eller sängen, helst utan att någon klättrar på mig, ropar på mig eller drar i min näsa.

Så sorterar jag min bokhylla: Yta är allt! I min bokhylla ordnas böcker enbart enligt utseende: form i första hand, färg i andra hand. Innehåll i nästan ingen hand alls. (Man kunde tro att jag hade en prydligare bokhylla, undrar vad som gått snett?) Men biblioteksböckerna står iofs på en egen hylla, för att spara lite tid och hårslitning när de inte går att förnya längre. Och så har ju Arvid en egen hylla, men där står (ligger) inte bara böcker, utan också mjukisar, en filt och annat som råkar behöva en plats för dagen.

En bok som jag minns att jag läste när jag var liten: Oj, frågan borde vara mer specifik - hur ska man välja en? Men av någon anledning är det Elsa Beskows Resan till Landet Längesen som dyker upp i huvudet, den var jag hemskt fascinerad av. Och nu när jag googlar för att komma ihåg titeln ser jag en massa andra Beskow-böcker som också fastnat. Lasse-liten i trädgården, Blomsterfest i täppan, Tomtebobarnen... och Duktiga Annika glömdes kvar i sandlådan en regnig natt, så den blev alldeles blek och bucklig. (Bara för tydlighetens skull: jag läste inte bara Elsa Beskow.)

Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst: Samma sak gäller för mig: mina äldsta böcker finns hos mina föräldrar. Den jag haft längst av de som står i min hylla är antagligen Stora boken om bakning, som jag fick i julklapp av min faster för länge, länge sen - där finns bl.a. ett väl beprövat tigerkakerecept.

Vad ser jag mest fram emot att läsa i vår: Det vet jag inte. Jag låter mig överraskas!

Inga kommentarer: