lördag 20 april 2013

Downtown Granada (2.4)

Helgen kan börja! Efter att ha varit på fortbildning om copyright och källkritik hela dagen och med en hög ogjort jobb i väskan tänker jag från och med nu njuta av lördagskvällen. Lite har jag börjat - kompenserade allt innesittande den här vackra lördagen med att gå till lekparken med mina boys i kväll - men nu tänkte jag fortsätta genom att gå igenom de sista bilderna från vår första dag i Spanien och Granada.


Vi kom småningom ner från kullarna och de smala kullerstensgränderna där vi hade strosat runt hela dagen. Edvin började bli lite trött, men han utvecklade under resan en förbluffande förmåga att vila på folks axlar eller i deras famnar. I brist på vagn... Det var nästan förvirrande att komma fram till en stad som kändes nutida - även om det fortfarande fanns gammalt och vackert. Men samtidigt fanns det bilar och bussar; Subway och klädkedjor. Trafikljus och trafikbrus; plötsligt kunde vi inte låta barnen springa fritt längre.




I Andalusien menar de allvar med sina katedraler. Både i Granada och i Málaga finns katedraler som är så massiva att man bara ser en liten bit i taget - enda gången vi lyckades få en helhetsbild av den här katedralen var uppifrån Albaícin. På nära håll såg man bara en stor, stor vägg. Eller ett stort, stort torn. Eller en stor, stor port. Men inte en hel kyrka samtidigt. Men det är fint ändå. Människan behöver känna sig liten ibland, det är befriande. Dessutom är det en konkret parallell till hur jag tror att människan ser Gud - beroende på var man står, ser man olika sidor, men ens perspektiv är för begränsat för att se hela bilden.


Vi hittade en "hantverkarmarknad" som egentligen var alibi för diverse butiker för turister, men det var ändå inte så mycket plast, utan lite mysigare än så. Det arabiska inflytandet är starkt i Granada; Alhambra byggdes av morerna och Albaícin, som vi hade gått runt i tidigare på dagen, är av gammalt Granadas muslimska kvarter. Ja, och det märks i souvenirbutikerna också.


Vi tyckte det var dags för resans första (av många) glassar och köpte oss (italiensk) gelato och hittade ett litet torg att sitta på. Och så förundrades vi lite över att det inte verkade spela någon roll åt vilket håll vi gick, Granada var trevligt överallt. Eller så råkade vi bara undvika baksidorna (nybyggena, kontorskomplexen och allt det där som väl måste finnas någonstans). 


Men vi fick småningom ge oss eftersom vi förstod att det började vara dags för kvällsmat och lite vila. Vi tittade på leksaker och handlade mat på El Corte Inglés (Spaniens svar på Stockmann) och begav oss hemåt. Vi råkade se en buss som skulle gå till vår del av staden och hoppade på med våra matkassar, men i efterhand konstaterade att det inte alls skulle ha varit speciellt långt att gå den där sista biten. Sedan blev det kvällsmat i grottan: pasta och sedan färska jordgubbar (man får äta spanska jordgubbar i april om man är i Spanien - men i ärlighetens namn var de ändå inte lika goda som nordiska). Och tja, efter det hände inte så mycket mer, förutom en kort promenad på seino, men då var krafterna faktiskt slut. Men med tanke på att det här var det femte inlägget om den här tisdagen så var det kanske dags att avrunda.









Inga kommentarer: