onsdag 10 april 2013

Bloggföreläsning

Liten paus i Spanienföljetongen - not to worry, den lär fortsätta vare sig någon annan än jag vill det eller inte - för att berätta vad jag gjorde ikväll. Jag åkte till ett mycket välbekant lila auditorium för att lyssna på Peppe Öhman, Karin Lindroos och Linn Jung prata om bloggande. Mycket roligt att lyssna på tre kunniga, välformulerade människor! Sånt gillar jag.

Men jag är en dålig bloggare, för 1) inga bilder och 2) åkte asocialt nog hem direkt efter föreläsningen. (Har ungefär en halv lektion/introduktion till en ny kurs otänkt för imorgon ännu, men motivationen skulle vara mycket högre för att... till exempel ligga i sängen och läsa deckare.)

Ett par saker började jag tänka på.

1. Det här med annonser på bloggar. Även om jag kan blunda för annonser vid behov tycker jag det är enormt vilsamt med bloggar utan annonser och med en tydlig inställning till "samarbeten". De tre bloggarna som talade idag har alla en genomtänkt linje, vilket ger mig ett större förtroende för deras bloggar. Värst tycker jag det är med samarbeten och presenter som man bara anar att är PR för ett företag. Själv skulle jag inte kunna tänka mig annonser på min blogg - men det är lätt att säga eftersom den är så liten att någon knappast skulle vara intresserad av att annonsera heller. Men min blogg är min; skulle någon betala mig skulle den inte vara det längre.

2. Linn frågade sig varför folk är så rädda för att ha en åsikt. Ja, varför? Varför är jag rädd? Nu är jag vuxen. Nu uttrycker jag min åsikt. Då och då. Men det har jag fått träna och tvinga fram; den naturliga reaktionen är att hålla tyst och lyssna istället för att tala.* När jag nån gång skrivit ett inlägg med en åsikt håller jag andan - inte för att att det brukar komma några kommentarer alls på sådana inlägg. Men det jag är rädd för är nog inte att få mothugg. Det jag är rädd för är att häva ur mig en åsikt som jag vid närmare eftertanke inte kan stå för. Eller att formulera mig otydligt så jag misstolkas. Och verkar dum. Ja, det är kanske det jag är rädd för. Att verka dum. Eller att verka ha åsikter som jag inte har, egentligen. Men som sagt, jag tränar. När jag fyller 40 kanske jag struntar i vad folk tänker och tror. Eller 70?

* Lite ironiskt kanske att något av det jag tycker mest om att undervisa är muntlig kommunikation och argumentation.

6 kommentarer:

Ylva sa...

Jag känner så igen mig i det du skriver. Jag ryggar ofta tillbaka i att uttrycka en åsikt. Ofta av rädsla för att verka dum. Men också, måste jag erkänna, för att jag är lite konflikträdd och är rädd för att inte ha nog med fakta för att försvara min åsikt i en diskussion. Jag vill bli bättre i att stå på mig. Har mycket träning framför mig :-)

Mia sa...

Jag önskar att jag bara liksom vågade plumsa in i en diskussion med en spontan åsikt utan att först gå igenom alla argument för mig själv för att se om de räcker till... Men som sagt, en träningssak!

Eva sa...

Kan det vara dig Linn hänvisar till? http://linnjung.com/2013/04/13/hant-extra-2/

Mia sa...

Hej! Jag tror att hon menar en annan förtjusande moddelärare, som var på workshoppen efteråt - själv stack jag direkt efter föreläsningen.

http://kicki.papper.fi/

Mamma Linda sa...

Vad intressant att du varit på bloggskolning. :-) Du har en riktigt fin blogg, och den gör att jag ibland saknar min... Men sen sansar jag mig igen. Fast vi ska se, kanske jag börjar igen nån gång. Tack i alla fall för en fin och intressant blogg som jag kommar när jag börjar sakna er. :-)

Mia sa...

Tack, Linda! Det är roligt att du läser!