torsdag 11 april 2013

Att bo i en grotta (2.4)De tre nätterna i Granada hade vi alltså valt att bo i en grotta. Inte en naturell grotta i och för sig, utan i ett av stadsdelen Sacromontes många grotthus. (Här!) Att bo i en grotta har sina sidor - det lär vara svalt och skönt på sommaren, men de här kyliga aprildagarna var det snarare ganska råkallt, utom i sovrummen där det fanns värmeelement. Åh, vad jag saknade mina fleecetröjor och yllesockor! Men läget kunde inte ha varit bättre: när man steg utanför dörren stod man i en helt annan värld än hemma. Vitrappade grotthus, kaktusbuskar och smala gränder. Gula blommor som doftade gott, kringströvande hundar och katter, enorma aloe vera och mosaik och tavlor på väggarna. Ibland kan annorlunda vara fantastiskt fast man fryser om fötterna.

Den runda dörren är vår.

Sacromonte är en kulle strax utanför Granadas centrum. Traditionellt är det en romstadsdel, som också är känd för sin flamenco, zambra. (Tyvärr blev det ingen flamenco för oss, så går det när barnen behöver lägga sig på kvällarna, och en i sällskapet går och blir sjuk en dag.) Berget är poröst och det gick bra att gräva ut grottor, som senare byggdes ut med "förhus" så att de utifrån mest ser ut som vanliga hus - och numera har de också el och vatten...

Nedför trappgränden fanns en liten butik i en annan grotta. Spanska det enda gångbara språket, och mycket av varorna fanns bakom disken - men med lite god vilja fick vi ändå tag på det mesta vi behövde! Mysigt!

Reklampaus förresten! Vi bokade vår grottlägenhet via airbnb.com - hett tips för den som inte vill bo på sterila hotell! Det är privatpersoner som antingen hyr ut sitt hem eller lite mer professionella uthyrare (jag tror att Blanca som vi hyrde av har 16, 17 lägenheter som hon hyr ut...). Systemet känns tryggt och pålitligt, och det finns lägenheter över hela världen. Kommer definitivt att använda sajten igen!

3 kommentarer:

Mamma Linda sa...

Vilka fina bilder och cool grotta! :-D

Marias Memoarer sa...

men nej, man vill ju inte frysa i Spanien... ;) men såg fint ut i "grottan"!

Mia sa...

Ja, som vi frös! Det märks annars att det här inlägget är några år gammalt när man ser hur jag skriver om Airbnb som något nytt och okänt, lite lustigt. :)