onsdag 30 januari 2008

Poäng

Igår när jag var till bibban kände jag mig så präktig så det är inte klokt. Först plockade jag på mig inte mindre än tre pilates- och aerobic-dvd:n för att kunna träna loss bredvid Arvid på hans lekmatta (jumppapasset jag gick på i fredags måste ha varit lite inspirerande ändå). Sen gick jag vidare till skönlitteraturhyllan - den finska! Där lånade jag en roman på finska för att fräscha upp kunskaperna lite. Det var Wienin alkusoitto av Bodie & Brock Thoene (paret med bl.a. Sionserien). Jag minns att jag läste något av dem på finska inför studenten, och om jag klarade det då, borde jag klara det nu. Jag skulle kanske ha fått fler duktighetspoäng av Tuntematon sotilas eller något i den stilen, men någonstans ska man börja...

Men visst. Jag förstår principen med duktighetspoäng. De går inte att inkassera innan jag verkligen har tränat framför tv:n och kommit igenom den finska romanen. Men nu har jag en liten duktig hög som ligger och plirar uppfordrande på mig från soffbordet, och det är alltid något.

Lånade en bok till från den svenska hyllan också, som kanske inte ger duktighetspoäng, men åtminstone intressepoäng - Norwegian Wood av Haruki Murakami. Den har jag hört bra saker om. Någon som vet något om den?

3 kommentarer:

cassiopeia81 sa...

Att läsa böcker på andra språk än modersmålet ger alltid duktighetspoäng! Jag var mycket stolt här före jul när jag läste ut min första bok på tyska - Ronja Rövardotter. Har ständigt en känsla av att jag borde läsa på finska, just Okänd soldat hör till en av de böcker jag känner att jag borde läsa på finska. I det fallet beror det på att det finns en ocensurerad version som endast har utkommit på originalspråk.

Murakamis Norwegian Wood har jag faktiskt läst, kanske t.o.m. samma exemplar som du lånade. :) Jag tyckte att den var helt okej, inget mästerverk (eller så är jag inte rätt person att inse dess mästerverkssatatus), men helt klart läsvärd. Läste den en sensommar när det var väldigt mycket Beatles över läsningen - i samma veva läste jag nämligen också Jennifer Laucks Blackbird.

Mia sa...

Ja, håller nog med om att vad som helst på främmande språk ger poäng - så länge man inte är så duktig... så jag tar glupskt för mig av poängen. :)

My sa...

Lycka till med läsningen!! Har läst den serien (Upptakt i Wien o.s.v.) på svenska, gillade den jättemycket då (fast det var ganska länge sedan jag läste den). Syrran läser dem alla typ en gång i året, hon älskar dem :)

Och jag håller med, att läsa böcker på andra språk ger duktighetspoäng!!! Själv är jag grymt stolt över att jag tog mig igenom en bok på finska av Leena Lehtolainen i höstas!! Den andra boken i mitt liv som jag läser på finska, typ... (den första tror jag var Tvillingarna, typ i gymnasiet :)) Har t.o.m. köpt en till Leena Lehtolainen som ligger och väntar på att bli läst, men Onkel Toms stuga del II är först i tur just nu... :)