lördag 5 januari 2008

Mogen?

Mogen eller ej, mognadsprovet är åtminstone skrivet och klart. Återstår att se hur det gick... Ämnet jag fick skriva om behärskar jag i alla fall, och jag skulle ha kunnat skriva mycket om det - religiös retorik i Uncle Tom's Cabin. Medan jag skrev var jag hur belåten som helst med mig själv, det var först efteråt som jag började fundera på om det verkligen var klokt att vinkla som jag gjorde, eller om det var en annan sorts text som förväntades av mig... Men nu är det inget att göra åt den saken, och det är skönt!

Men vilken styv hand jag har idag! Jag har nog inte skrivit en så här lång, genomtänkt och strukturerad text för hand sen studenten, och jag märker att det krävde ett lite annat sätt att arbeta. Det går inte att börja med att skriva ett skelett och sedan fylla ut, för då måste man renskriva, renskriva och renskriva. Och jag har inte behövt använda nån annan skrivstrategi på många år, eftersom jag skriver allt viktigt på datorn. Dessutom är det väldigt frustrerande att tankearbetet avbryts av rent fysiska bekymmer, typ kramp i handen eller fingrar som inte går att böja! Helt plötsligt blev jag helt övertygad om att alla som försöker få till stånd att studentproven ska skrivas på dator har helt rätt. Och mognadsprov också i och för sig... Jag förstår att det är svårt att genomföra helt praktiskt, eftersom alla som skriver proven borde ha en "ren" dator utan fuskmöjligheter... men så fort det blir genomförbart - kör hårt!

Till sist, lästips för alla som ska skriva mognadsprov på ÅA.

2 kommentarer:

My sa...

Va skönt att du har fixat mognadsprovet nu :) Och intressanta reflektioner du hade kring skrivandet... Det är ju sant - man måste ha helt andra strategier när man skriver för hand! Jag hoppas också på stud.ex. på dator rätt snart... :)

Mamma Linda sa...

Grattis till att ha den biten undan! Det gick nog helt strålande ska du se. :-) Det är härligt att slippa tenta mera för min del, jag skriver så snabbt, men får skrivkramp efter redan några minuter. ;-)