söndag 9 september 2007

Gratis är gott

När man får en baby vill hela världen gratulera en. Och då menar jag inte bara vänner, släktingar, bekanta och tanter på stan, utan också hela näringslivet. Gratispresenter duggar tätt, med en vänlig förhoppning om att vi ska öppna ett konto/gå med i en bokklubb/ta en försäkring. Gratisprover av blöjor och tvättmedel är inte alls konstigt. Inte heller ett gratis välkomstpaket från en bokklubb. Men nåja, varför skulle det vara så mycket konstigare att få en haklapp från Andelsbanken eller ett par babystrumpor (med lokalförsäkrings logo på!) från Lokalförsäkring - egentligen? Välkommet är det hur som helst. Tänk vad glad man blir av en gratis tygblomma! Eller det blir jag i alla fall, kanske jag är lättlurad..?

Hur som helst är det intressant. Genom att vi blev föräldrar blev vi visst högintressanta konsumenter också, och det är ju både skrämmande och på något knäppt sätt en aning smickrande också. Men en hälsning till alla företag - ni får väldigt gärna fortsätta att slåss om oss genom att droppa in gratisgrejer i postlådan!

Kanske går vi på det, kanske inte. Jag kan inget lova.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Också ett sätt att se på det. Själv blev jag lite irriterad på att när man blivit mamma, för nån direktreklam kom inte till Alex, blev man plötsligt storkonsument av det mesta, tycktes företagen tro. Eller i alla fall få mig att tro. (För visst behöver jag en prenumeration på Aku Ankka åt sonen som inte fyllt ett och som föddes till en helsvensk familj?)Jag tycker gratis luktar lite illa i det här fallet, luktar konsumera mera och resursslöseri.

Mamma Linda sa...

Ah, det mesta vi fick hem åt Felicia har nog glatt oss också! :-) Jag kom ju mig aldrig för att beställa det där gratis bokklubbspaketet, och det grämer mig nog lite. ;-) Skulle vilja vara med i goboken och få svenska böcker, men vet inte om det går. Nån gratis Aku Ankka fick inte vi, men reklam dimper ju ner nu som då. Hade det var Kalle Anka de erbjudit hade jag hoppat högt av glädje, för jag läser gärna KA till maten...;-) Men små böcker med hård pärm, Libero-grodan + diverse prylar från Libero när man skickat in de där märkena (det är bara att hämta märken om du vill/behöver ha Mia! Har fortfarande massor, och nu har Lambi-lappar börjat konkurrera ;-), som BabyBjörn skedar, en Marimekko pyjamas, etc. Jag hör nog också till dom som gillar gratis...Ett tag gick jag in på google och sökte på "freebies" eller "free samples" för att se om om jag skulle få nåt roligt hemskickat. :-D Det kom nog flera mer och flera mindre användbara saker...(som vuxen skulle jag nog ha sållat, och har inte tid att söka freebies i detta skede i livet ;-)

Mia sa...

malinjohanna: Ja, så kan jag också tycka, men har svängt på det lite. Stör mig fortfarande på onödig reklam som jag inte vill ha, men tycker det är helt fantastiskt att få saker som är till nytta (t.ex. haklapp eller leksaker som jag tycker är onödiga att köpa men märker att vi ändå har glädje av). För mig är det nästan en uppmuntran att INTE köpa, eftersom det ändå droppar in saker av sig själv... :) Jag känner mig inte på något sätt pressad att ta emot deras erbjudanden av tacksamhetsskuld, så det känns som om jag bara vinner på det.

Mia sa...

Haha, och precis när jag skrev ovanstående kommentar kom posten - med ett gratisnummer av kaksplus. Just det var kanske på gränsen mellan mina två kategorier onödigt/till glädje... Adresserat till mig (mamman) som vanligt - där har du helt rätt, malinjohanna, det är skumt.

Anonym sa...

Visst sliter vi flitigt på Liberogrodor och annat vi också. Men nån måtta tycker jag det får vara, bara för att jag blivit mamma går jag väl automatiskt inte på vilka erbjudanden som helst? Eller tror företagen stenhårt på det som sägs om hjärnkapaciteten hos småbarnsmammor?

Mamma Linda sa...

Hjärnkapaciteten på småbarnsmammor är det inget fel på! Okej, lite mosig blir man kanske i skallen av amning (så länge man höll på med det), sömnbrist och hormoner, men tänk så fantastiska vi är som lyckas med att sköta barn och fungera som vanliga människor och kanske t.o.m få annat gjort emellanåt också! Wow alltså vilken kapacitet i knopp och kropp vi har! :-D