tisdag 11 juni 2013

Victoria and Albert (UK, 7.5, del 1/3)


Jag har ju gått och glömt bort att skriva om resten av Londonresan - och det är inte så lite som finns kvar, eftersom jag visst bara hade hunnit till... måndagen. So here goes: tisdag i London! Det var en bra en. Vad annat kan det bli av en dag när den startar i en så vacker byggnad som Victoria & Albert Museum i Kensington?

På förmiddagen hade vi egentligen en ganska regelrätt lektion med diskussioner om 1800-talspoeter och varifrån den engelska vurmen för trädgårdar egentligen kommer. Mycket intressant - och i ärlighetens namn, nästan vad som helst är intressant om man diskuterar det i ett av Londons vackraste rum: caféet på V&A. Tanken bakom var också mycket pedagogisk; caféet härstammar från just den tidsperiod som vi talade om och det finns mängder av detaljer att titta på.




När vi hade suttit i ett par timmar samlade vi ihop vårt tillfälliga klassrum och gick en sväng på museet. Tyvärr hade vi inte så värst mycket tid, så jag vill definitivt återvända en vacker dag! Redan byggnaden i sig är värd ett besök, och när man lägger till samlingarna som finns där är det ingen fråga om saken. Museet är specialiserat på konst och design, och jag hade förväntat mig mera produktdesign och överraskades av alla äldre föremål från olika perioder. Men så såg vi knappast alla avdelningar hellre, så det kan ju ha funnits mer modern design nån annanstans...


 Jag blev lite förtjust i rummet nedanför - blandningen av olika föremål från olika perioder verkar så slumpmässig, och just därför så rolig.


I ett rum (bilden nedanför) fanns en samling - kopior! För vad gör man om man är en fanatisk engelsk samlare och upptäcktsresande och hittar spännande prylar som inte går att frakta hem till England? Jo, man gör gipskopior... Nästan mer fascinerande än om det hade varit originalen...



På en avsats såg man ner på gipskopiorna åt ett håll, och ett slags lager åt andra hållet. Jag önskar att jag kunde förklara hur gigantisk Davidstatyn är - men jämför med byggställningarna så får ni kanske en idé. Det var högt i tak. Så roligt rum - "Ja, hit kan vi väl stoppa lite lådor, en och annan sarkofag och en enorm Davidkopia. Det kan vi ha här tills vi kommer på vad vi ska göra med skrotet. Det passar här."



Det var V&A, och ett inlägg med mer bilder än text. Men hit kommer jag tillbaka förr eller senare, och då ska jag nog se till att hinna med lite dinosaurieskelett på grannen, Natural History Museum, också.


1 kommentar:

Yvonne sa...

Kanske er lärare hade läst om place-based learning: en käpphäst för "vår" professor Pete Higgins.