tisdag 4 juni 2013

Boktipset


Igår var vi till ett bibliotek och idag var vi till ett annat - jag är mycket tilltalad av att kombinera saker, så igår kombinerade vi förskolebesöket med bibba och idag kombinerade vi Arvids tandläkarbesök med en annan bibba. (Funkade också mycket bra som morot när han inte var så pigg på att gå till tandläkaren.)

Det betyder alltså att vi har en försvarlig hög böcker här hemma. (Min käre man - när du kommer hem från Helsingfors har du tur om du ryms in i vardagsrummet!) En av böckerna överraskade mig positivt vid nattningen, så jag måste tipsa om den. Den heter Så funkar det... (väl inte?) och är skriven av Johan Thörnqvist. Myriam och morfar är ute på stan och spekulerar (vilt) i hur saker och ting fungerar. På uppslaget på bilden funderar de på hur kassaapparaten fungerar:

Framme vid kassan lägger de upp sina matvaror på bandet. Kassören rullar maten mot en liten låda med en röd prick som lyser: "Bip!"
- Det där låter som en fågel, säger Myriam.
- En sparv! säger morfar. Den sitter där inne i lådan och läser av streckkoden. Sedan kvittrar den koden till en liten gumma i kontrollrummet. Och hon har en miniräknare, så hon kan räkna ut vad alltihop kostar. Sedan skriver hon in det på kvittot.

Av någon anledning tyckte jag det där med gumman med miniräknaren var en hysteriskt rolig tanke. Det kan förstås också bero på att jag varit solo med barnen i två innehållsspäckade dagar, så min humor är kanske inte tillförlitlig i det här skedet. Eller så är den. Jag kan ibland tycka att faktaspäckade barnböcker är tråkiga att läsa - visst är det väl bra och nyttigt att barnen får reda på hur en brandbil funkar, och de brukar ju tycka om sådana böcker. (T.ex. Halvan är en stor favorit här; dem gillar faktiskt jag också.) Men det är roligt med en dos antifakta. Ofta mycket roligare än fakta, faktiskt.

2 kommentarer:

Mamma Linda sa...

Vilken härlig bok! :-) Ibland tycker jag humorn är mest äkta vid såna där tillfällen, när man varit själv med barnen några dagar. ;-)

Mia sa...

Kanske är det så! :D Den förfinas och förädlas...