torsdag 20 juni 2013

Comenius och Grundtvig


Men förresten. Innan jag slutar att blogga om Londonresan (jag lovar att sluta sen, jag lovar!) måste jag bara puffa en gång till för möjligheten att söka stipendium via CIMO. Om jag förstått saken rätt kan man söka Comenius-stipendium som lärare (eller liknande) och Grundtvig-stipendium om man arbetar inom utbildning på andra sätt, men gränserna verkar flyta lite. Säkert kan det också finnas yrkesgrupper jag inte vet om som kan söka, så det kan vara värt att kolla om man är intresserad. Jag fick ett Grundtvig-stipendium fast jag sökte Comenius, så det verkar inte heller vara så stor skillnad mellan de två...

Jag fick ett stipendium på 1500 euro, som täckte flygbiljetterna, kursavgiften, boende hos en värdfamilj (inklusive frukost och middag), lokaltrafik och lite till, typ en stor del av det jag åt. Jag skulle gissa att jag inte själv betalade för så mycket mer än sånt jag köpte, tågbiljetter till Huntingdon och lite annat. Hade tänkt bokföra noggrant för att (av nyfikenhet) se hur mycket jag betalade själv och hur mycket stipendiet täckte men det gick väl sådär... (Läs: inte alls, inte mer än vad stipendieredovisningen krävde, vilket inte var så mycket). Sen kommer det förstås till att jag måste ta ledigt från jobbet en vecka, men med tanke på hur få lektioner/vecka jag hade just då var det inte så mycket att tala om ändå... Och man kan ju faktiskt pricka in ett skollov, men när jag sökte stipendiet visste jag inte om jag skulle ha något jobb på våren, så jag valde helt enkelt den kurs som tilltalade mig mest, fast den råkade vara en vanlig arbetsvecka.

Före kursen fick jag 80 % av stipendiet, och efter slutrapporten ska jag (förhoppningsvis) få de sista 20 %. Ansökningen tog tid att skriva, men var inte direkt krånglig. Slutrapporten tog också lite tid, men man behövde inte spara kvitton och redovisa detaljer in absurdum, så på det stora hela skulle jag säga att hela ansökningsprocessen gick väldigt lätt med tanke på vad man fick. Dessutom fick jag jättebra hjälp, på svenska, från CIMO när jag hade (ett antal) frågor om ansökningen - också av personer som helt klart kämpade med svenskan, men ändå ansträngde sig för att ge bra service. Pluspoäng!

Här finns kurskatalogen, bläddra bläddra! Nästa ansökningsomgång har deadline 17.9 och gäller kurser från och med 1.1.2014.

Inga kommentarer: