måndag 21 maj 2012

London på två hjul och på två ben (5.5, del 3)


Det bästa vi gjorde i London - Barclay's hyrcyklar! Eller ja, åtminstone något av det bästa. Det är osannolikt billigt, förbluffande praktiskt och väldigt roligt. Det finns cykelställ över hela staden, så det funkar bra att använda cyklarna som transportmedel, och så länge man inte använder dem för länge i taget kostar det nästan ingenting. För bra för att vara sant. Själva cyklarna är tunga som mindre mopeder, men ändå förvånansvärt lättcyklade. Och tack vara Matias medhavda cykeldator med navigator var det lätt att välja mindre trafikerade vägar - något som känns tryggt när man cyklar i vänstertrafik... (Åtminstone om man som jag är lätt höger/vänsterdyslektisk. Finns det nåt sånt?)


När British Museum hade stängt och vi motvilligt gått ut gick vi bara runt hörnet och skaffade varsin cykel. Tanken var att cykla till Regent's Park, men - hur klyschigt det än kan låta, jag rodnar - det var vägen som var mödan värd. Efter att ha gått/bussat/tunnelbanat i två dagar var det så skönt att glida fram på lugna gator och se sig runt. Vi såg delar av de fina stadsdelarna Bloomsbury och Fitzrovia som vi annars knappast skulle ha kommit oss för att se.


 När vi trampat en stund började det känns som matdags, så när vi närmade oss Regent's Park ställde vi ifrån oss cyklarna i ett cykelställ (praktiskt - eller va?) och gick in på Pizza Express, en kedja som är lite finare än namnet antyder. Gott! Både Matias och jag beställde pestopizza, men jag tog lightvarianten. Det jag gillade med den lätta pizzan var att mitten av bottnen var borta, och istället var det en hög med sallad där. Gott och lätt. Smart. Det jag inte gillade med den var att den var mycket mindre. Till samma pris. Liksom... klart det blir lättare om den är pytteliten. Duh. Smarrigt var det i alla fall, båda varianterna.


Efter maten hade det blivit ganska kallt (inte för att det hade varit varmt däremellan, men ändå), men det blev ändå a walk in the park, Regent's Park. Tyvärr ingen cykeltur i parken, eftersom det var förbjudet... Kallt eller inte, det var härligt med lite gröngräs. Om jag var i London en vacker sommardag skulle jag lätt kunna hålla till i olika parker i timtal. Kul att det är så pampig inramning på något som i grund och botten är något så naturligt som... buskar och blommor. Vi såg bara en liten del av parken, men med varmare väder och piggare ben finns det säkert mer att se.


När vi gått en sväng i parken var det dags för Emma och Daniel att bege sig mot tågstationen, så vi gick allihopa till närmaste tunnelbanestation (och missade nästan att vi gick förbi Madame Tussaud's - nu vet vi var det finns också). Det började kännas som slutet av en lång dag, men vi hade lite energi kvar och ville se lite kvällsvyer - när jag entusiastiskt sa något om Piccadilly Circus påpekade Emma att vi är småbarnsföräldrar och därmed vana att gå över vår kapacitet. Kan ligga något i det. Men det är ju en praktisk ovana när man vill se mycket på kort tid... Tråkigt var det att skiljas åt efter en dag i utmärkt sällskap!

Inga kommentarer: