tisdag 22 maj 2012

En morgon med utsikt (6.5, del 1)


The Monument, byggt 1677, är exakt 60,6 meter högt. Det är också exakt 60,6 meter ifrån det bageri på Pudding Lane (!) där The Great Fire of London 1666 började. Som sagt, monument kan de här i landet - det är inga ynka små stenplattor som berättar om det förflutna, utan guld och pomp ska det vara.

Vi har tydligen inga bilder av monumentet i dagsljus, men det var mäktigt att kliva upp ur tunnelbanan vid "vår" station och se den här synen på kvällen... Man får gå upp i monumentet för ett par futtiga pund, och det var klart vi ville göra det. Ett bra sätt att starta en söndagsmorgon, tyckte vi. För eftersom våra ben kanske råkade ha lite energi kvar från gårdagens maratonpromenader kunde det ju passa bra med en spiraltrappa med 311 steg för att inleda dagen... Det kändes väldigt hälsosamt i låren!Vi försökte ta en lång rad hoppbilder där uppe, men eftersom jag antingen ser lite galen ut, eller mitt hår ser ut som en peruk på väg att flyga sin väg nöjer jag mig med att lägga upp de mer stillsamma fotona.* Vi hade i alla fall roligt där uppe, även om det (nu också) hade varit fint med lite mer solstänk över vyerna. Det är märkligt, jag tyckte inte alls det var nervöst att stå på en liten plattform långt ovanför London - inte förrän jag tänkte bort staketet och nätet. Då blev jag lite darrig i knäna och hämtade mig inte riktigt förrän vi gick ner. Ibland är det bara bättre att inte tänka! London Eye är säkert en häftig upplevelse, men the Monument är en lite annorlunda budgetversion... och det känns alltid som om utsikten är mer på riktigt om man är ute i friska luften utan plexiglas runtomkring. Dessutom behövde man inte trängas och köa heller, något som jag alltid uppskattar.

Den jovialiske mannen i biljettluckan försökte övertyga oss om att vi borde besöka London Museum också för att se alla fynd som grävts upp i kvarteret i olika skeden. Och det vill jag hemskt gärna göra - en annan gång. Den här förmiddagen hade vi siktet inställt på ett lite dyrare och lite turistigare museum: Towern.


* Välkommen hem till mig för att se perukbilderna...
1 kommentar:

ett hörn av rymden sa...

De där perukbilderna måste jag begära att se...=)