fredag 2 november 2007

Söndagstristess

Nu är det kört. Dagens Vasablad meddelar att affärerna håller söndagsöppet från och med inkommande söndag. För nu är det meningen att vi ska bli julhysteriska, så pass att det inte ryms in på sex dagar i veckan. Jag har redan funderat på om jag borde bunkra upp med julklappar, torrvaror och konserver så jag bara behöver köpa mjölk vid Siwa sen när staden invanderas av tomtemaffian och glittergirlangerna. Då kan jag sitta hemma och reglera julnivån som jag själv vill i december.

Jag har alltid tyckt att söndagar är lite tråkiga. Lördagar är liksom så mycket roligare. Även om de ofta innebär storstädning, så händer det åtminstone mer. Men ändå - söndagstristessen behövs! Människan behöver en vilodag vare sig hon vill eller inte, och då är det väl inte så stor skillnad om det är en söndag eller en onsdag. Men det behövs en speciell, gemensam dag för vilodagstristess, speciellt i städerna. För visst är det något alldeles speciellt med att gå genom centrum en söndagsförmiddag, kanske på väg på gudstjänst, kanske bara ute och gå. Folktomt. Lite skräp från lördagen blåser runt. Mörkt och stängt i alla skyltfönster. Man måste få märka skillnad ibland.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det ÄR skönt med de lite tråkiga söndagarna! Här har ju alla mataffärer öppet på söndagarna, och klädaffärerna i köpcentren lite utanför centrum också, men inne i centrum är nästan allt stängt, bara en galleria har öppet. Rätt skönt... Fast det kanske blir ändring på det nu närmare jul - minns inte hur det brukar vara...

Förresten dök de första julprylarna upp för flera veckor sen här i vissa affärer... Det var nog det tidigaste jag sett... Men - jag har hållit på med julkortstillverkning lite till och från sen januari... Borde börja jobba lite mer intensivt med det nu om jag ska hinna göra det jag vill... :)

Ok, det var lite morgontankar från mig. Nu måste jag börja plugga... Ha en bra dag! :)

Anonym sa...

Läst att lilla Arvid e sjuuk .. hoppas an kryar på sejj snart!! ha en trevlig hälj :)