lördag 16 juni 2012

Tammerfors och andra platser


Det var ju en resa med ett syfte vi gjorde förra veckan - men det blev ändå mycket nöje också! Tvådagarsturen blev tre dagar, Tammerforsresan gick ända till Helsingfors och Tammerfors-audin vi skulle se på blev en helt annan audi i Tusby, om än motsvarande. Men äh, vi är ändå så dåliga på att planera att det är lika bra att ge upp helt ibland. Det var alltså förra tisdagen vi begav oss. Tack och lov blev vår sista (?) längre biltur utan luftkonditionering lagom sval ändå... men en loppispaus i Seinäjoki fick det ändå bli, för allas bästa. Resten av bilresan blev så mycket enklare när de första bilarna hade inhandlats redan 100 km hemifrån...


Efter att ha spanat bilar runtom i Tammerfors utan större resultat checkade vi in på Omenahotelli, som inte var så dumt. Visserligen var det damm och godispapper under soffan (det går liksom inte att komma undan med att fuska med sånt när gästerna är två och fyra år...) men annars funkade det bra. Inget speciellt, men förmånligt, och perfekt för en barnfamilj - så bra med kylskåp, mikro och ett ordentligt (mat)bord på rummet! Och mataffär mittemot. Och barnen tyckte förstås det var jättekul med hotell, jag tror det här var deras första hotellnätter - åtminstone som de kan minnas.


Det var en vacker kväll i Tammerfors, och det blev lite strosande, lite lekpark, och en regnskur som gjorde oss genomblöta på väg tillbaka till kvällsgröten. Jag gillar Tammerfors. Det är något med atmosfären - kanske alla gamla fabriksbyggnader, kanske forsen eller kanske det vackra, kuperade landskapet runtomkring.


Vissa lekte av hjärtans lust i lekparken...


...medan andra surfade på bilar i Nyland. Också det av hjärtans lust. Och eftersom det fanns ganska många realistiska alternativ på en lämplig rutt bestämde vi att boka in en natt till på äppelhotellet och ta en nyländsk road trip dagen därpå.


Onsdagen blev en bildag. Bilsittande och biltittande. Men om man får äta lite banan och plocka lite maskrosor mellan varven går det bra ändå. (Duktiga, duktiga ungar!)


Och så, i Tusby, blev det napp. Det fanns egentligen inga större nackdelar med den här bilen jämfört med de andra vi såg på, men jag blev ändå helt ställd när Matias frågade om vi ska slå till. "Eh, nu alltså? Ska vi bara köra iväg med den? Så enkelt kan det väl inte gå?" (Nåja, enkelt och enkelt, på andra dagen av bilspaning runtom i Finland...) Men så gjorde vi. Och vi körde iväg med två bilar, för vår gamla trotjänare skulle vi bara ha fått en spottstyver för. Sen körde vi vidare till Vanda för att fira med köttbullar på Ikea. Det var tydligen på tiden, för Edvin höll på att svälta ihjäl: de tjugo kilometrarna mellan bilaffären och Ikea satt han och babblade lyckligt och upprymt: "Ita! Pat! Nu! Pat! Pat! Pat!" (Äta, mat, nu, mat, mat, mat...)


Efter det tyckte vi inte att vi kunde strunta i att åka en sväng in till Helsingfors eftersom vi ändå var så nära. Vi hade ju hela kvällen! Det var trevligt med lite huvudstadspuls, även om alla började bli lite trötta - och det blev inte så mycket mer än en kort promenad i centrum och mat i Forums food court. Den enda bild vi har är det invirkade trädet. När det blev dags för mat hade till och med våra duktiga ungar fått nog för dagen och var skrikiga, gnälliga och satt inte stilla på sina stolar en enda minut. Dessutom slarvades min mat bort på nåt sätt, så innan vi äntligen var klara hann jag bli mycket tacksam för att vi är så pass sällan i den staden att vi säkert är bortglömda nästa gång vi kommer...


Torsdagen blev en skön dagen efter. Om de två föregående dagarna hade varit mest (bil)nytta med lite nöje på sidan, blev den här dagen bara nöje. Lekparker och butiker, soligt väder och glad familj.


Resans sightseeing skulle bli målningarna av Hugo Simberg i Tammerfors domkyrka, men vi kom dit tjugo minuter efter att kyrkan hade stängt sina dörrar för dagen. Men det är en vacker kyrka utifrån också - sagoslott! Sen åt vi pizza på ett ovanligt trevligt Kotipizza och barnen uppförde sig bättre än de någonsin gjort när vi ätit ute - pratade glatt och lagom högt, åt sin mat och satt på sina platser. Efter gårdagens fiasko i Hesa var vi helt förbluffade. Och sen - ja, sen körde vi hem igen. Med två bilar.

2 kommentarer:

Netta sa...

Men VAD ska ni göra med Opeln?? Ska ni ha två bilar?

Mia sa...

Nä, vi ska inte ha två bilar. Och det är säkrast att inte ha kvar opeln för länge, för vi har redan hunnit tänka flera gånger att "oj, vad behändigt med varsin bil"... Och vi klarar oss bevisligen alldeles utmärkt med bara en! Vi har lagt ut annonser på findit och nettiauto, men fortfarande inga intresserade... tipsa gärna om eventuella köpare!