tisdag 31 mars 2009

Mellanlandning

Har mellanlandat hemma mellan dagens gymnasielektion och dagens skrivhandledning. Lämpligt nog sammanföll pausen med Arvids eftermiddagslur. Perfekt, så jag kan andas ut och stöka lite med saker som behöver stökas med under tiden. Har haft min sista lektion på gymnasiet - åtminstone för denna gång. Nästan lite synd, jag som höll på att bli så allmänbildad... Eleverna presenterar som bäst sina kulturprojekt, och jag har fått höra ett par riktigt bra (och några ganska bra) presentationer om allt möjligt från Gang culture in Los Angeles via ett antal filmer till Janis Joplin och The Prodigy. Kunde åtminstone ha jobbat två dagar till, så skulle jag ha fått höra resten av presentationerna... Men mina vardagar blir onekligen bra mycket mer okomplicerade nu när jag inte måste sätta ett par timmar per dag (dagtid!) på gymnasiet!

Och inte nog med att mina vardagar framöver kommer att vara en dans på rosor, mer eller mindre, dessutom ska jag ta min make och gå på teater ikväll! Vi hinner på sista föreställningen av Cash. På nyåret hann vi gå på sista Piaf-föreställningen, vet inte riktigt vad det säger om vår framförhållning...

lördag 28 mars 2009

Rädda jorden

Nu är det Earth Hour - datorn ska av! Vi kanske inte släcker alla lampor... men åtminstone de flesta.

Svett

Vad har jag nu gett mig in på? Gick med på att gå på ett spinningpass 10.15 - trots att jag var på bodypump igår och är stel och öm i hela kroppen redan från början... Har varit på spinning hela en gång förr, och det var ingen behaglig upplevelse. Men det kan bara bli bättre! Det förtjänar åtminstone en ny chans.

Har inte tränat särskilt flitigt de senaste veckorna, men tydligen är jag på gång nu igen... Men om tre minuter ska jag träffa mitt sällskap på gården, så dags att sluta här!

torsdag 26 mars 2009

Romeo + Juliet



Igår och idag har jag sett film så grundligt som jag sällan gör; igår såg jag första halvan av Romeo + Juliet först med en gymnasieklass, sedan med en annan. Idag såg jag andra halvan två gånger med de båda grupperna. Det är inte så dumt egentligen - speciellt när filmdialogen är otextad Shakespeare-engelska som man inte kommer in i riktigt genast... Det var många detaljer, både i språket och i miljön, som jag inte lade märke till första gången, men som jag upptäckte och kunde gotta mig åt andra varvet. Men märkväl, det är inte alla filmer som håller för att tittas så noggrant... jag uppskattar att det var den här filmen som stod på gruppernas kursplan!

Det är länge sen jag sett filmen, och ibland virvlade den mig rakt tillbaka 1996... både trevligt och lite obekvämt. Då var jag lite småkär i Leonardo di Caprio och blev lycklig av Lovefool och The you and me song och saker och ting var ganska komplicerade. Och ganska enkla. Nåja, låtarna blir jag lite lycklig av ännu.

(Oh no, jag är gammal.)

tisdag 24 mars 2009

Mitt liv som pussel

Ha, insåg just att det senaste jag skrev på bloggen vara att jag skulle smälta ihop i en liten hög på soffan - och det var i fredags! Så jag känner mig nästan tvingad att avge ett livstecken. Jag har faktiskt inte bokstavligen smält ihop till en liten pöl. Jag lever och har hälsan, men dessutom har jag i högsta växeln ännu!

Nu är det bara den här veckan till, sen är det högst antagligen slut på den här vikariatomgången. Mycket skönt - inte för att jag inte skulle trivas (det gör jag), men det är nog inte hållbart att jonglera på det här sättet länge till utan dagvård. Och snart är det dags för ännu en flygande växling: när Matias kommer hem ska jag iväg till Kvarnen och ha skrivhandledning. Men bara en enda handledning idag, lätt som en plätt!

fredag 20 mars 2009

Fredag

Fredag eftermiddag får helt nya dimensioner när man inte bara ansvarar för sin egen fredagseftermiddagströtthet utan också 24 kaotiska, fredagströtta och -yra elever. Produktiv sista lektion idag? Ingen aning. Kanske någon mot förmodan snappade upp nåt, men vet inte riktigt hur det skulle ha gått till. Av någon anledning verkar varken Shakespeare eller engelskans artiklar ligga speciellt högt upp på elevernas prioriteringslista där runt tre, halv fyra på fredagen...

Nu ska jag bara smälta ihop i en liten hög på soffan medan Matias lagar mat åt oss...

Duplo


Förra helgens bästa köp har jag tänkt blogga om sen i lördags... en låda duploklossar! Vi har haft en liten uppsättning duplo, och Arvid har visserligen tyckt om att plocka med dem, men han har inte varit speciellt duktig på att bygga ihop dem. Men förra veckan hände något: han började bygga torn så det stod härliga till, höga och stadiga. Och i lördags gick Matias och Arvid ut på "promenad" - till Citymarket. Matias motivering till att det var helt okej att köpa duplo utan varken jul eller födelsedag i sikte: det är ju basklossar. Det är alltså basvaror. Precis som att man måste köpa diskmedel och vessapapper ibland fast man inte har någon födelsedag att fira... Jag instämde villigt och sen dess har hela familjen byggt duplotorn, murar, båtar, flygplan, gubbar och gångjärn varje ledig stund. Hur roligt som helst!

På bilden ser ni förresten Arvids fotomin. Jag trodde det uppsmilade fotoleendet skulle komma lite högre upp i åldrarna, men för Arvid kom det vid ungefär 1½ år... :)

torsdag 19 mars 2009

Högsta växeln

Pust! Smått galen vecka. Jag vet inte om det är meningen att man ska ha tre jobb om man nu en gång ska lååss va hemmamamma..? Nåja, det låter värre än det är, och dessutom är det högst tillfälligt. Och tack vare t.ex. att mamma var här och tog hand om Arvid tisdag och onsdag funkar pusslet också. Ändå är det mest förvånande av allt att det faktiskt funkat så bra för mig att köra på högsta växeln en hel vecka - har klarat mig utan varken stressmage, gråtattacker eller att i tankspriddheten glömma Arvid i parken eller något i den stilen. Vad ska man säga? Ibland har man flow! Men... det är skönt att det är fredag imorgon!Fantastiskt skönt. Är trött i hela kroppen. Men ändå trött på ett ganska bra sätt, lite som när man tränat riktigt hårt och kommer hem och sätter sig ner och låter kroppen känna efter.

Men många såna här veckor ska man inte ha innan tröttheten blir en mindre skön sort.

Babblababbla. Min hjärna klarar inte av att sortera enligt 1) intressant för bloggen och 2) ointressant för bloggen. Kanske bäst att sätta punkt.

Snart förresten, måste ju visa vad jag fick på ett av mina jobb igår. (Och nej, som lärarvikarie får jag inga gratisgrejer...) Boken har jag varit nyfiken på länge, för gillar verkligen Johan Tells krönikor i Vagabond. Kan återkomma och berätta hur man ska rädda världen när jag hunnit läsa den! (Och Nivea! Vem behöver inte Nivea? Men vanligen brukar jag inte förvänta mig att få en burk med mig hem från jobbet...)

söndag 15 mars 2009

Kvällens seger

Hela högen hemtenter lästa och bedömda! Hurra! Dags för belöningen: (snabb) dusch och slappa en stund framför tv:n...

Söndagsrapport

1. Lucas barnvälsignelse

Fin barnvälsignelse - åtminstone det jag hann se av den innan det var dags att förflytta springandet och busandet utanför kyrksalen. Arvid var nästan lika delaktig i själva barnvälsignelsen som det välsignade barnets storasyster... men de hade roligt iaf... :) Själv satt jag och upprepade för mig själv: "Jag ÄR inte avundsjuk på föräldrar vars barn VILL sitta i famnen på gudstjänsten. Det är BRA att han är självständig. Jag ÄR inte... osv" Och visst, det där är sant. Men ibland skulle det vara mycket mer praktiskt och bekvämt om han var lite mer blyg och försiktig. Å andra sidan är det ju praktiskt i lekparken att han är självständig... man kan ju inte få allt. Och jag är ju stolt som en tupp (höna?) över min frimodiga unge.

2. Restaurangrecension

Söndagen fortsatte med lunch i trevligt sällskap på Pikku Quattro, en kvarterspizzeria som jag hört mycket gott om, men aldrig testat. Den var faktiskt snäppet bättre än sina gelikar - snäppet fräschare inredning, snäppet fräschare sallad och snäppet godare pizzor. Men ändå inget snäpp dyrare. Lär bli fler gånger!

3. Festivalplanering

Festivalplanering. Det går framåt. Det blir bra. Men inga stora nyheter denna gång.

4. Fortsättning

Och dagen fortsätter, med hemtenter som ligger och väntar på att bedömas. Tacksamt nog minskade högen rejält igår, så jag har vissa förhoppningar om att komma till botten ikväll - men då är det kanske dags att lämna bloggen åt sitt öde och börja på nu...

lördag 14 mars 2009

Höghastighetsinlärning

Öppen fråga till alla som jobbar som lärare:
Är det verkligen så ont om tid som jag alltid får intryck av?

Jag tänker kanske speciellt på gymnasiet, eftersom det är där jag vikarierat ett par gånger nu. Det blir ju nästan komiskt om man ska hålla en sån här fart? Så mycket material, så lite tid. Ett exempel: en engelskakurs jag vikarierat på nu har kultur som tema, och man borde hinna med ca två texter i veckan för att få in det viktigaste stoffet på en kurs. Men då får man förstås ta i beräkningen att det jämt dyker upp studentskrivningar, friluftsdagar och annat otyg. Så nu har jag fått gå igenom populärmusikens historia på en lektion, film på en lektion... man hinner nätt och jämnt lyssna på stycket, så är det dags att skynda vidare. Hur ändamålsenligt kan det vara egentligen?

Vad är det för vits med att utbilda sig till lärare och lära sig tänka ut pedagogiska arbetssätt om man ändå aldrig hinner tillämpa sånt? Nåja. Har man hela kursen får man ju planera från början hur man lägger upp den, och då finns det kanske mer utrymme för (egna) bra idéer, men ändå... Verkligheten verkar aningen hektisk. Men kanske jag bara är lite frustrerad efter gårdagen när jag fick extremkomprimera en lektion om just film, som jag utan vidare skulle kunna ha som tema för en hel kurs...

fredag 13 mars 2009

Det är fredag nu väl?

Jag fattar inte vad det varit med mitt sinne för veckodagar den här veckan, det är liksom helt ur bruk. I onsdags pendlade jag mellan att få sköna fredagseftermiddagsvibbar och tro att det var måndag och hela veckan kvar. Ingen logik alls. Idag jobbar jag på att inse att det är helg nu - är ju slöseri med dyrbar helgtid annars!

Egentligen ville jag gå på Cash med min man ikväll. Ville ville ville. Men eftersom resten av publiken kanske inte skulle uppskatta om vi tog med Arvid får det bli en annan gång - det hoppas jag iaf det blir, det är inte mer än en föreställning kvar på Vasallen... Så jag tänkte ta en loppisrunda på egen hand istället och cyklade iväg till Adam & Ewa. Hann inte ens innanför dörren innan klockan var 18 och de stängde. Cyklade in till stan istället, helt öppen för tanken på att impulsshoppa någonting våraktigt och nice. Det mest spontana jag köpte var två sorters te som väl inte var helt nödvändiga. Så man kunde tro att det är en helt misslyckad kväll. Men inte. Det är riktigt skönt. Och medan jag suttit här och skrivit inlägget har fredagskänslan på något sätt lyckats smyga sig på till sist...

tisdag 10 mars 2009

Webbtips

Dagens (kvällens) webbtips!

www.hurry.se finns en spännande webbilddagbok med massa fina foton - och nu pågår dessutom en omröstning om den bästa bilden. Gå in och rösta!

Gårdagens kick förresten: klara av att prata el professionellt på finska i telefon, med bara smärre missöden...

söndag 8 mars 2009

Ofokus

Splittrad. Jag gillar ju att kunna koncentrera mig på en sak - så varför ställer jag då alltid till så jag måste fokusera på femton olika saker samtidigt? Just nu sitter jag och arbetar med en hemtent till en medeltidskurs jag gått - jätteintressant, önskar bara att jag hade tillräckligt med tid för att dyka in i det på riktigt - samtidigt som jag egentligen vill umgås med mina syskon. (Alla syskon, inklusive bättre hälfter, 1 barn och 1 hund är på Stennabba! Det händer inte så ofta...)

Och imorgon börjar jag ett nytt extraknäck, och i övermorgon ska jag jobba med mitt gamla skrivhandledningsjobb och från onsdag ska jag vikariera en vecka eller två på gymnasiet igen (dock inte så många timmar per dag). Och så har jag en hög hemtenter att gå igenom och bedöma. Och så har jag lovat fixa ett par saker för Humlefestivalen. Och så har jag ju en man och en son också. Och träna vill jag ju. Och gärna sova lite ibland. Hur gick det här till? Det är inte det att tiden inte skulle räcka till, för det är inga särskilt tidskrävande saker i och för sig - men vi ska se om fokus räcker till...

Men faktum är att jag ser fram emot veckan! Lite bävar jag, men inte så mycket som man kunde tro av den bekymrade harangen här ovanför...

lördag 7 mars 2009

Sol!

Dilemma!

Sol och perfekt vårvinterväder på Stennabba - ska man då sitta inne och jobba undan saker man verkligen borde jobba undan eller ska man gå ut och samla på sig lite solenergi? Hittills idag har jag städat, umgåtts (inomhus) med familjen och jobbat, men nu är det dags för solen och snön att vinna... På med ytterkläderna!

fredag 6 mars 2009

Loppu slut

Det var det. Igår hade jag de sista föreläsningarna i skriftlig kommunikation - för denna gång åtminstone. Visserligen är det skönt, det ger ju alltid en viss tillfredsställelse att avsluta saker, men ändå lite tråkigt... I början av veckan hände det flera gånger att jag började ladda i tankarna inför att starta upp kursen med nya grupper efter att de här två slutade, innan jag kom på att jag redan hunnit med alla fyra grupper. Jag som hade fått upp farten så bra! Nåja, om jag får för dryyft har jag fortfarande en ansenlig mängd hemtenter att gå igenom...

söndag 1 mars 2009

Snart är det Humlefestival

Snart är det Humlefestival, det vet ni väl om? Det är bara... typ fem månader. Ringa in 14-15 augusti i kalendern och bulla upp med varma kläder och festivalvibbar. Det blir bra. Ikväll har vi suttit och funderat på workshopparna, som kommer att bli en mycket större del av festivalen än tidigare. Vi kommer att ha flera parallella workshoppar/seminarier både på fredagskvällen och hela lördagen - och det finns planer på barnhörna också, så det är ett perfekt sätt att delta i festivalen även om man måste hem till kvällsgröt och nattning... Man kan ändå vara där på dagen, och det kommer att hända grejer då också. En ganska stor del av programmet börjar vara klart, men ännu vågar jag inte avslöja nåt så här offentligt... (Men fråga mig irl, så kan jag skvallra...) Det borde i alla fall finnas något för alla!

Förresten går jag stelt som en gammal tant idag efter mina 6 km skidåkning igår. Respekt till alla som genomfört Vasaloppet idag!!