torsdag 26 mars 2009

Romeo + JulietIgår och idag har jag sett film så grundligt som jag sällan gör; igår såg jag första halvan av Romeo + Juliet först med en gymnasieklass, sedan med en annan. Idag såg jag andra halvan två gånger med de båda grupperna. Det är inte så dumt egentligen - speciellt när filmdialogen är otextad Shakespeare-engelska som man inte kommer in i riktigt genast... Det var många detaljer, både i språket och i miljön, som jag inte lade märke till första gången, men som jag upptäckte och kunde gotta mig åt andra varvet. Men märkväl, det är inte alla filmer som håller för att tittas så noggrant... jag uppskattar att det var den här filmen som stod på gruppernas kursplan!

Det är länge sen jag sett filmen, och ibland virvlade den mig rakt tillbaka 1996... både trevligt och lite obekvämt. Då var jag lite småkär i Leonardo di Caprio och blev lycklig av Lovefool och The you and me song och saker och ting var ganska komplicerade. Och ganska enkla. Nåja, låtarna blir jag lite lycklig av ännu.

(Oh no, jag är gammal.)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag älskar den här filmen! Fast det gjprde jag inte när jag var femton och såg den på bio. Då tyckte jag att Leonardo di Caprio var snygg men att filmen var för våldsam... Det är först senare som jag har tagit den till mitt hjärta. För den är så fantastiskt fascinerande: bildspråket, kombinationen av åldrig engelska och nutida leverne, musiken och alla små Shakespeare-referenser som finns utplacerade.

(Vi såg den också i gymnasiet, minns jag. Och nu har jag en egen dvd. Och båda Soundtrack-skivorna...)

Mia sa...

Åh, allt du skriver om filmen stämmer för mig också. :) Förutom att jag inte har nåt soundtrack, inte ett enda... Blev lite besviken när jag såg att det inte finns på Spotify - det fanns bara soundtrack till en 80-talsversion av Romeo och Julia...

Mamma Linda sa...

Tror det var första biofilmen jag såg i Finland efter vår hemkomst. Även jag (och min kvinnliga filmdejt) var småkära i Leo... :-) Gillade filmen skarpt och skämdes när jag satt och snörvlade offentligt! :-D (något jag mycket sällan gör)

Anonym sa...

Mia, du kan få låna soundtracken vid tillfälle, säg bara till. :)

Netta sa...

Åh, jag vill se nu! Det är så länge sen jag sett den. Jag hörde för övrigt till skaran som INTE var så förtjust i Leonardo Di Caprio. Soundtracket skulle vara nåt att ha.