lördag 21 maj 2016

TavastehusSista inlägget från Helsingforshelgen är faktiskt inte alls från Helsingfors, utan från Tavastehus. Slottsnörd som jag är, så har jag ändå aldrig riktigt tänkt på att det finns ett prima slott jag aldrig besökt precis intill vägen till/från Helsingfors. På väg ner till Helsingfors klickade det äntligen, så vi kollade upp det och konstaterade att det skulle bli ett bra söndagsnöje på hemvägen. Vi började med morsdagslunch på Rosso och fortsatte med slottet.


På många sätt kan Tavastehus slott jämföras med min gamla favorit i Åbo, även om utsidan ser ganska annorlunda ut med det röda teglet. Genom tiderna har slottet hunnit fungera både som spannmålsmagasin och fängelse, men nog tycker jag att det är betydligt klokare att att släppa in oss ofrälse så vi också får beundra de medeltida fasaderna. (Kan inte låta bli att undra om det känns bättre eller sämre att avtjäna sitt fängelsestraff i ett slott med anor ända från 1200-talet?)Josef har blivit så stor! Jag får smälla till mig själv ibland för att hinna med. Vagnen var vi förstås tvungna att lämna utanför, men det var inga problem alls - han gick, helt enkelt. Han smet nästan aldrig och gick som en hel liten karl. Det kanske är lättare att fastna i bilden av att han är en liten baby när vi har två storbarn som ändå hunnit före med allt?


Edvin - som älskar att klä ut sig - skulle förstås prova rustningarna, helst varenda en. Han var väldigt cool, även om det nog tar några år innan hans taniga lekamen riktigt fyller ut harnesket...


Dagens kriser? En akut pollenchock som inte blev bättre av att lillebror råkade sticka ett papper i storebrors allergiska öga samt sexårskris som utlöstes av skumplastsvärd som glömts i bilen. Alltid är det något, men det är bra så länge löfte om glass kan mildra det värsta!


Och glass blev det, även om vi fick krångla lite. Vädret var fantastiskt - det skulle ha räknats som fantastiskt till och med mitt i juli! Så visst skulle vi ha den utlovade glassen, även om det betydde att jag fick hoppa i bilen och köra till Citymarket och handla medan mina män väntade i lekparken utanför slottet...


Allt som allt blev det en väldigt bra avslutning på en fin helg! Sommar i snabbversion - hoppas den kommer för att stanna så småningom!


2 kommentarer:

Eva sa...

Vi (hela gymnasiet) besökte Tavastehus slott då jag gick på ettan eftersom det då var 600 år sedan Kalmarunionen bildades och det ordnades specialutställning med anledning av det.

Mia sa...

De hade en specialutställning där nu också - om hårdrock! Lite otippat, men den skippade vi. :)