tisdag 26 november 2013

Efter Rom

Vy över Rom, från Palatinen
Rom är en märklig stad! Vart man än vänder sig är det historialager på historialager, konstskatter och märkvärdigheter. Vi gick in i en kyrka som var storslagen - och den fanns inte ens utmärkt på kartan; nämndes inte ens i guideboken jag bar omkring på. Sånt är överflödet. Vi hoppas definitivt på att återvända och har redan funderat ut vad vi vill göra igen, vad som räcker att ha gjort en gång och vad vi vill ha mera tid för...

Colosseum
 Men den gången kanske det får bli vår eller tidig höst - man kan ha tur med vädret i november, och då tror jag det är en utmärkt tidpunkt med lite mindre turister och behaglig temperatur - men regnet var inte nådigt, och det tog bort en del "planlöst strosa runt på stan och upptäcka Fina Saker". Det regnade långtifrån hela tiden, men tillräckligt mycket för att vi skulle vara blöta varje kväll när vi kom tillbaka till hotellet... Så rekommenderar jag Rom i november? Ja, varför inte. Vi fick en billig resa, behövde egentligen bara köa till Peterskyrkan och behövde varken frysa eller svettas. Pastan är lika god och konstverken lika vackra. Men man ska vara beredd på att bli blöt, inte bli besviken när det är mulet och komma ihåg att ta med paraply, flera par skor och ett par jackor att byta mellan. Då blir det bra!

Petersplatsen, Vatikanstaten
På hemvägen hade vi ganska många timmar på flygfältet i Amsterdam (vi flög med KLM) och passade på att ta tåget in till centrum. Perfekt bonus som avslutning på resan! Jag har varit i Amsterdam förr, men det var 8-9 år sedan och jag hade lite glömt hur charmig staden är. Det lär komma fler inlägg, för jag är ju inte känd för att fatta mig kort när jag skriver om resor... Stay tuned!

Mellanlandning i mysiga Amsterdam.
När vi landat i Vanda och ringde hem för att kolla läget fick vi reda på att barnen passat in en magsjuka hos fammo och faffas/mommo och moffas... Arvid hade börjat må dåligt redan samma kväll som vi åkt iväg. Bra eller urusel timing? Beror på vems perspektiv man ser det från... Är åtminstone tacksam att de inte blev sjuka strax före resan - och att inte vi blev sjuka under resan. Arvid var helt frisk igen när vi kom hem, men Edvin hade blivit sjuk bara några timmar före, så jag är hemma med honom ännu idag så han ska hinna bli bacillfri. Men nu håller vi tummarna för att vi vuxna (och alla barnvakter!) ska hållas friska  - dels vill jag verkligen hållas på jobbet ett tag nu, dels får vi finfrämmande till lillajul. Om man nu någonsin behöver motivera varför man inte vill bli magsjuk... Handtvätt, handtvätt, handtvätt!


Inga kommentarer: