lördag 29 december 2012

Julen 2012

Jag hoppade över det här med bloggen under resten av resan - till och med fast jag fick en liten surfplatta i julklapp. Det fanns ju så många andra viktigheter: julgodis som skulle ätas och spel som skulle spelas... Det var en väldigt vilsam jul! I vanliga fall rantar vi fram och tillbaka mellan våra familjer, och det brukar också vara fina jular, men det var verkligen skönt att hålla sig i en stuga hela julhelgen. Även om jag förstås saknade min familj och julen på Stennabba lite...

Julen blev som jag hade hoppats på: Lugn och ro, julmys och sällskapsspel, julkyrka och julmat, vila och tid med familjen. Vi såg på mindre film än jag hade trott, men det kan jag leva med. Det blev också mindre pulka och snölek än jag hade tänkt mig eftersom temperaturen höll sig under -20 för det mesta, men det får vi ta igen resten av vintern. Vackert var det i alla fall, även om man helst höll sig inne!

Eftersom vi kom fram redan 22:a (bra drag - skönt att inte dyka rakt in i julaftonen!) fick barnen hjälpa till med att klä granen och göra smällkarameller. Mycket uppskattat! Granen pyntades rikligt på en viss höjd och på en viss sida, men snyggt så. Dagen före julafton kom svärföräldrarna också fram, och så var vi samlade.På julaftonen var vi på julbön till Hortlax kyrka, en picture perfect kyrka som dessutom var mycket barnvänlig med gungfår och spännande barnpåsar som man fick botanisera i om tiden blev för lång.


Efter Kalle Anka (kan man väl inte missa om man firar jul i Sverige heller - även om det annars har börjat kännas ganska oviktigt för mig) blev det ett överdådigt julbord. Våra värdar tar det här med julmat på allvar! För mig var det nytt bland annat med revbensspjäll och en massa goda ostar på bordet, gott! Ris á la maltan var mitt bidrag - gjord på köpisgröt... hrm. Men gott! Efter det kom tomten, som Arvid med lite fnitter ganska snabbt konstaterade att lät precis som farbror Anders... och tänk, om man kikade bakom masken från sidan såg man ju att det var han! Någon överdriven tro på tomten odlar vi inte, men det är ju roligt med lite show.


 På juldagsmorgon trotsade de flesta av oss - inte Matias och barnen - kölden och den tidiga timman och gick på julotta klockan sju (det är otta på riktigt, det!) i Norrfjärdens kyrka. Det var fint! Vacker musik och en andaktsfull stämning som inte skojades bort. Men en tupplur fick det bli på förmiddagen... Senare på dagen insåg vi att vi hade suttit alldeles för många dagar inomhus och ätit godsaker, så vi tog ett djupt andetag och begav oss ut på en rejäl promenad i kylan. Skönt - men Edvin hann börja tycka att det var ganska miserabelt innan vi kom oss in igen... Men när man varit ute på polarexpedition kan man med gott samvete bädda ner sig under filtar och se Ice Age 2 på hemmabion...


En av de mest uppskattade julklapparna var ett paket med utklädningskläder som testades ivrigt. Tyvärr glömdes lejonmössan under en filt, men den går ju att posta. Värre är det med pulkan, som står kvar på gården i Norrfjärden... Blir nog till att köpa en ny, för inte kan man ju vara utan pulka ända till vårvintern när den kanske återvänder hem!

På annandag jul var vi in till Piteå en sväng, satt på café och gick lite på rea - trots att jag egentligen tycker att man borde klara sig utan shopping hela julhelgen - men det var roligt med lite omväxling till julmyset! Köpte en julgardin på rea, men besvikelsen var stor när jag insåg att jag tänkt fel med måtten så att den inte alls går att ha i köket... Vi får fortsätta med våra sommargardiner, och barnrummet får bli rött istället.


Den här damen, hennes mor och hennes bror (som flyttade bort på juldagen) hade vi mycket roligt med! Kattungar är ju fantastiskt underhållande... Tintin kändes ganska stor och långsam när vi kom hem igen - men det har sina fördelar med en mjuk, lat och mysig frass också. 

Och en sak till - att köra med barn gick så utomordentligt bra den här gången! Både på upp- och nerresan var de på gott humör, gnällde bara måttligt och grät inte alls! På hemresan blev det inte ens av att vi tog fram leksakerna vi hade rustat oss med, utan de bara babblade på och lekte med sina mössor. Det är vi inte bortskämda med!

Det blev en jul som jag är väldigt glad och tacksam för, vi hade det gott.
Tack Ylva och Anders för att vi fick crasha er jul med våra högljudda cirkus!

1 kommentar:

Katarina sa...

Låter som en riktigt lyckad jul på alla sätt och vis! God fortsättning!