fredag 21 december 2012

Bättre alternativ

Äh, men om blanketter och intyg inte kan höja julkänslan får man väl ta till andra medel. Igår kväll till exempel, då blev det riktigt julmys med en stor del av min storfamilj på Stennabba. Trevligt sällskap, skinka och nybakt jullimpa, det klagar jag inte på! Fick också beundra skafferiet som kanonkulan Amanda hade städat under dagen - skulle jag ha så prydligt nånstans här hemma skulle jag sitta i det hörnet och mysa dygnet runt, skafferi eller inte.

I morgon bitti packar vi in oss i bilen och kör norrut för att prova på en annorlunda jul - det blir en jul med våra favoritnorrlänningar. Det kommer verkligen att kännas konstigt att fira jul utan min familj i år, men 1) vi tar igen det i mellandagarna och 2) jag ser väldigt mycket fram emot att prova på en svensk jul. Jag vet inte om jag förväntar mig så stor skillnad, men kanske... ja, sillsallad nämndes i alla fall, och det känns väldigt svenskt. Eller? Lugn och ro ser jag också fram emot - kanske hinner man faktiskt lata sig, läsa böcker och spela sällskapsspel om man låter bli att ranta fram och tillbaka mellan olika ställen hela julhelgen... När man väl har morgondagens 500 km överstökade, då.

Och idag då, då hade jag ensamtid med Arvid och passade på att sätta igång jullimpsbak. Då kände jag mig som en perfekt förälder. Det var en trevlig och ganska främmande känsla. Hela processen skulle ta tio timmar, så limporna är fortfarande i ugnen... men det doftar gott i alla fall, bara det!

PS. En sak jag gjorde idag som skulle ha verkat ytterst konstig om jag hade hört om det imorse - jag kom ut från bokhandeln med en kursbok för gymnasiets historia i handen. Som om det var det mest logiska i världen.

3 kommentarer:

Eva sa...

'Sillsallad' brukade vi ha på julbordet där jag växte upp (dock utan sill, och då kallades det 'rosolli')

Mia sa...

Aha, så sillsallad är det där rosa/röda? Och det kan vara utan sill? Intressant!

Yvonne sa...

Sillsallad torde vara vår "rosa sallad" men med sill:) Jag har aldrig kunnat förstå att jul och sill kan höra ihop, så därför blev det en sådan variant hos oss! Sill och midsommar, yes.