måndag 21 juli 2008

Om sommar

Jag har funderat lite till sedan jag skrev inlägget om sommaren som inte känns. Jag tror att jag inte förstått att det är sommar nu för att det inte är tillräckligt annorlunda. Jag har vant mig vid att sommaren ska föra med sig en märkbart annorlunda tillvaro - medan jag gick i skolan var det förstås sommarlov. Det klassiska. Väldigt annorlunda jämfört med skolvardagen. När jag började studera blev skillnaden ännu mer märkbar: under läsåren var jag i Åbo, men till sommaren stack jag antingen till Österbotten eller till Stockholm. Det var alltså inte bara studierna som böts ut mot sommarjobb, utan hela omgivningen blev en annan. Men nu har vi bott i Vasa i tre år, sommar och vinter... och då blir det svårare att märka skillnaden. Idag har jag lekt med Arvid, tvättat kläder och gjort ärenden på stan. I våras lekte jag med Arvid, tvättade kläder och gjorde ärenden på stan. I vintras lekte jag med Arvid, tvättade kläder och gjorde ärenden på stan. Okej, så där monoton är min vardag faktiskt inte, men poängen alltså: årstiden spelar ingen större roll för vardagen just nu. Och därför får jag bara minimalt med sommarvibbar.

Hur är det med era somrar? Annorlunda eller likadana? Radikalt annorlunda eller aningen annorlunda?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Radikalt annorlunda, skulle jag säga. Nytt jobb i ny bransch, intensivt men jätteroligt. nygammal hemort, ny lägenhet, ensamboende - väldigt långt från vinterns åbovistelse med ett jobb jag inte riktigt trivdes med och ett boende jag trivdes ännu mindre med.
Men inte tycker jag att jag har sådär hemskt mycket sommarkänsla för det. Iofs skyller jag det på att jag jobbar så mycket... (Skyller allt på jobbet numera - även det att jag knappt läser några böcker nuförtiden. Skrämmande!)

Anonym sa...

Nämen, visst är det annorlunda... sommartid är det ju bara att sätta på barnen skorna (och EVENTUELLT en kofta) och så går man ut. Tänk på vintern och alla vinterkläder (huuuu)... sommartid är man upp längre på kvällarna (även barnen) och ute längre för det är så ljust...vintertid är man ju trött redan klockan 17. Sommartid är tv´n aldrig på (för vi är ju aldrig inne/hemma) men på vintern står tv´n på från kl 15 till kl 23... ja det var bara några exempel.

Anonym sa...

Att ha en tvååring som trivs på stranden är det bästa med den här sommaren!