fredag 30 oktober 2020

Mina bästa tips 30.10

Det är fredag! Visserligen begränsas helgens "vilda planer" till popcorn framför familjefilm och kanske tända ljus på gravar, men ledigt är ju ändå alltid ledigt. Det kanske är årstiden, men nu känner jag mer än någonsin tidigare under den här pandemin ett sådant sug efter saker jag inte kan göra. Jag tycker verkligen att hösten är mysig, men då brukar jag också se till att strössla in guldkorn i form av teater, utflykter och kanske en långhelg någonstans. 

I flera år nu har det också blivit en eller flera resor den här tiden på året - 2019 reste jag till Madeira med Erasmus och 2018 till Irland av samma orsak. I en normal värld skulle Erasmus ha fört mig till Polen den här hösten... Dessutom har det blivit både nytta och nöje i Göteborg eller Stockholm de senaste höstarna. De här resorna har lyst upp den mörka årstiden för mig i flera år nu och det känns lite tomt och snopet att inte ha något inplanerat - och inte ens veta om det kommer att gå att planera in något sådan under de närmaste åren. Hittills i år har jag varit nöjd och belåten i mitt lilla hörn av världen, men nu börjar vandringslusten krypa i mig...

Istället får man se till att glädjas åt det lilla. Så nu tänkte jag tipsa om några småpärlor som gjort min höst bättre den senaste veckan. Jag tipsade redan om podden "Mellan raderna" som jag plöjt igenom på sistone. Är annars ingen stor poddlyssnare, utan det blir mest ljudböcker eller flödesradio, men tipsa mig gärna om fler! USA-podden på SR följer jag också med i, men annars är jag nästan ett oskrivet blad. 


1. Mitt första tips är ett lästips - eller snarare lyssnartips! Lo Kauppi läser Liza Marklunds Pärlfarmen och det är ett halsbrytande spännande äventyr på flera kontinenter. Jag hade inte så höga förväntningar, men har levt mig så in i Kionas liv att jag ibland satt mig i kvisten istället för att gå in efter min promenad för att få lyssna vidare i lugn och ro... När reslusten slår till är det här ett finfint substitut, ett utmärkt sätt att resa till både Cook-öarna och Los Angeles utan minsta risk för smittspridning. 

2. Jag kan samtidigt passa på att tipsa om bibliotekens tjänst Biblio. Ljudbokstjänster som Bookbeat, Nextory och Storytel är visserligen både smidigare och har ett större utbud, men Biblio har mycket att erbjuda helt gratis. Värt att kolla in! Vi har också testat bibliotekens tjänst Viddla, som låter dig streama tre filmer/månad gratis. Vi har bara sett en än så länge och den tänker jag inte tipsa om, för den var så slätstruken att jag kommer att ha glömt den om några dagar... men det verkar finnas en hel del bra! Det är inte alla kommuner som har Viddla, men om hemkommunen inte har så är det ju inte direkt svårt att skaffa lånekort i grannkommunen...



3. När vi ändå är inne på böcker - det här är vad jag läser i pappersform just nu. Kanske inte halsbrytande äventyr, men Landet som äter sig självt, att leva med Brexit är en personlig, intressant och läsvärd bok om det brittiska samhället i allmänhet och Brexit i synnerhet. Brexit hamnade visserligen lite i skymundan när Covid-19 klampade in, men är trots allt fortfarande lika betydelsefullt. Dessutom sätter Charlotta Buxton in det hela i ett längre perspektiv och går ändå tillbaka till Boudica och kelternas kamp mot den romerska ockupationsmakten... Rekommenderas för alla anglofiler!


4. Det här blir ett två-i-ett-tips: dels tipsar jag om instagramkontot @kostcilla, dels om hennes recept på örtolja. Min matlagning är ett sorgligt kapitel, men har hittat flera goda tips här - fräscht och enkelt är nästan allt hon tipsar om! Fiskgrytan på bilden (och receptet nedanför) gjorde jag lite enligt "man tager vad man haver"-principen, men den blev god. Och framför allt fick den mig att upptäcka örtoljan! Här var det dillolja att servera med fiskgrytan (gott!!), men har också gjort persiljaolja till grönsakssoppa (lika gott!!). Mm. Barnen rynkar på näsan åt allt i grönsakssoppsväg, men ibland är det faktiskt okej att värma köpta broilerbullar åt den uppväxande generationen för att själv få äta tomatsoppa med persiljaolja i. Punkt och slut. 



Det var mina bästa tips just nu! Vilka är era?

Inga kommentarer: