söndag 27 juli 2014

Där livet känns svalare

Ni vet de där vykorten från de allra mest klassiska charterorterna? De där en massa rödbruna människor går runt och trängs i sina neonfärgade badkläder och man bara "Varifrån kom alla de där människorna? Hur ryms de på en enda strand? Finns det inga andra stränder i närheten?"

Så var det vid Fäboda idag. Trafikkaoset hade vi läst om redan för en vecka sen, så att vi fick leta parkeringsplats (!) hade vi räknat med. Men när vi kom ner till stranden och såg folkmängden började vi nästan skratta - varifrån kom alla de här människorna? Sånt är man liksom inte van med här. Men jag fattar! För Fäboda måste ha varit den utan jämförelse bästa platsen att vara på idag. I ett par timmar höll vi till i de varma vågorna, och det var de enda timmarna idag när jag inte kände mig svettklibbig och andfådd. Härligt!


Dessutom var det helt fantastiskt att se vilket vattendjur Arvid har blivit under de två simskoleveckorna. I början var det ett stort steg bara att doppa huvudet, men idag var han nog mer under än över vattnet - även om han inte kan simma över vattnet ännu, så lärde han sig idag att simma ett par meter under vattenytan... och det gjorde han h-e-l-a tiden, sådär så vi inte riktigt förstod när han hann ta luft ens. Spännande!

(Förresten - jag ser att jag helt omedvetet har inspirerats av alla tvättlinorna i regnbågsfärger som hängts upp här i trakten som stöd för Jakobstads Pridefestival... Själv missade jag ju till och med att gå och titta på paraden, men det har varit både intressant och lite deprimerande att följa med i diskussionerna i förväg. Intolerans och respektlöshet har det funnits gott om på båda sidor, men jag undrar om inte det bestående intrycket ändå är att de flesta här i trakten ändå är ganska sansade och förstående människor som respekterar olikheter. Ungefär som min morbror skrev på FB - "Och fortsättningsvis lever jag i den tron att det inte är något alls borta från mitt liv att jag unnar min nästa att leva lycklig.")

Inga kommentarer: