torsdag 8 augusti 2013

Sova

Förra veckans kvällsutsikt.


*Disclaimer: mycket egocentrerat inlägg som jag kanske inte skulle skriva i piggare tillstånd*

Jag har varit så sjukt grinig och lättirriterad och gråtmild idag mot kvällen. How come? Nå, jag steg upp sju i morse. Sju, alltså inte mitt i natten. Att väckarklockan skulle ringa tänkte jag inte på igår kväll, utan stannade uppe så länge det råkade bli, så länge det brukar råka bli när man är ledig. Så jag sov väl 6½ h, med en flaxande, bökande treåring som närmaste granne (som vanligt alltså). Och nu känner jag av skillnaden mot att sova en full åttatimmarsnatt - och fattar orsaken till att det brukar kännas ganska jobbigt mot slutet av dagen när vardagarna rullar på och jag aldrig tar mig tid att sova så mycket som jag behöver. Sömn! Att jag alltid lyckas glömma hur guld värt det är. Så barnsligt, så dumt att inte se till att tanka sömn som man vet att är livsnödvändigt - när det går.

Så hur göra nu då? Det är ju så mycket som ska ske efter att barnen somnat (vilket, kan vi tillägga, inte skett utan strider på sistone). Och läsa bok är ju skönt. Och bra. Och, kan man hävda, nödvändigt för en moddelärare. Och se på tv-serier är en njutning. Och ställa för morgondagen och hänga upp bortglömd tvätt brukar vara nödvändigt. Och duscha bör man ju nån gång. Det jag däremot inte behöver göra är att sitta och surfa runt och runt och runt. Totalt onödigt! Min egen blogg är det roligt och konstruktivt att lägga tid på, kolla mejl och facebook ett par gånger (inte tjugo!!) om dagen är nyttigt och vissa bloggar vill jag följa med. Men resten - bort! (Försöka kan man. Och påminn mig om att inte skaffa smarttelefon!)

Så nu ska jag ta min huvudvärk och sätta mig i soffan med lite flingor och valfri tv-serie - sedan godnatt. Hejdå datorn!

(En annan sak. Jag är mycket, mycket irriterad på att min kropp kräver så mycket sömn. Varför kan inte jag vara en sån där lycklig som klarar sig fint på fem timmar per natt? Varför? Varför? Tänk vad mycket man skulle hinna på de timmarna.)

Inga kommentarer: