söndag 11 augusti 2013

Humlefestivalen 2013

Både sol och regn. Och sedan sensommarmörker, som det ska vara på Humlefestival.
Den här Humlefestivalen har jag verkligen inte lyft ett enda finger för - jag har inte ens gått till köket och tiggt mig till att få skiva gurkor (som ifjol - fast då var det visserligen Amanda som stod i köket med gurkorna).  I år är det ett helt gäng gamla rävar (och Amanda, ungefär) som tagit upp festivalplaneringen, och det blev en riktigt fräsch omstart - jag hade känslan av att de nu äntligen förverkligat det som i flera år pratats om som festivalens tema: kreativitet, många konstformer, etisk hållbarhet och småskalighet på ett bra sätt. Tankarna fanns med de år jag var med i arrangörsgruppen, men det var alltid mer i bakgrunden - det fanns inte helt enkelt rätt personer eller tillräckligt mycket energi för att omsätta tankarna i praktiken, och festivalen har rullat på rätt långt i gamla hjulspår. I år har arrangörerna verkligen lyckats bryta med en del gamla mönster, samtidigt som grundkänslan finns kvar.


När man betalade in sig var man genast i cafétältet, vilket kändes trevligt - man måste inte börja se sig om var det hände något, för man klev rakt in i festivalen. Bra idé! Dessutom var området mer avgränsat, så människorna spred inte ut sig över ett för stort område. Intimt och gemytligt. Konserterna var inne i lägergården, vilket förstås hade den fördelen att det 1) inte regnade på publiken och 2) var ganska mysigt. Den stora nackdelen med det var att det var så antingen eller - antingen stod man ute och pratade med folk eller så var man inne och lyssnade på musiken. För det mesta märktes det inte ens att ett band hade börjat spela om man stod där ute. Så ja, vi missade ett par. Däremot fanns det folk att prata med, fler i cirka vår ålder än på flera år, trevligt trevligt!


Vi missade som sagt en del band, men Kaemo, österbottnisk reggae, svängde. (De har ett par låtar på sin hemsida.) Och huvudbandet Benesser från Sverige var intressant - tråkigt att det hade dragit ut så mycket på tiden att det var hög tid för oss att köra hem och släppa iväg våra snälla barnvakter när de väl hade spelat sina första låtar... (Men de finns på Spotify, får lyssna vidare här hemma.)

Och nu ska vi äta korvsoppa och plocka ihop en av de eviga påsarna med extra barnkläder, för alldeles snart ska vi iväg till Humle igen, hela familjen idag. Gudstjänst kl 13 för den som råkar läsa inlägget snabbt! Annars har jag för mig att gudstjänsten skulle sändas i Vega nästa söndag? Men vet inte var jag läst/hört det...

Uppdatering: Jo, sändning om en vecka! Dessutom kan jag berätta att Kaemo också finns på Spotify...


(Credd till Mattus för mörkerbilderna...)

1 kommentar:

MalinJohanna sa...

Blir glad av bilden på Mattus och Johan, och lite lessen av att ha missat festivalen i år.