söndag 2 september 2012

Den sexistiska legofärgen rosa

Upprörda röster om "den sexistiska Legoserien Friends". De snäva legoserierna debatterades i våras (vintras?), men nu är de på tapeten igen - för den rosalila serien Friends har tydligen varit en försäljningssuccé.

Jag håller helt med de upprörda om att Lego begränsar pojkar och flickor alldeles i onödan, och att legohyllorna slår barnen i huvudet med vilka förpackningar de borde välja. Det är fel. Lego City är den mest neutrala delen - men inte heller där går det ens att leka att könsfördelningen skulle se ut som i verkliga livet. Poliserna, tjuvarna och byggjobbarna har ju skäggstubb, så ingen i misstag heller ska tolka in en kvinnlig polis som verkligen inte var tänkt som kvinnlig... Det är också fel. En stad, en verklig stad, innehåller kvinnor och män, flickor och pojkar, och jag begriper inte varför bara hälften syns i Legos version. (Legos stad verkar också ha väldigt hög brottslighet och extremt brandfarliga hus, att döma av andelen polis- och brandkårsbyggsatser...)

Däremot fattar jag inte varför det är just Lego Friends som får vara boven i debatten. Jag skulle gärna ta bort fokus från allt det rosa, lila och flickiga - för att göra det lättare för pojkar att leka med serien. För den är bra!* Trädkojan vi har är påhittig och det går att leka på många olika sätt med den. Ett labb, en rockscen och en veterinärmottagning borde väl inte heller vara så extremt flickiga områden att pojkar skulle portförbjudas? Att leka vardag är ju det roligaste som finns! Se istället på Ninjago-serien, som bara innehåller krigare och monster - där har vi en serie som verkligen borde skällas ut.** Flickorna ska skyddas mot det överflickiga och gulliga, men vem försvarar pojkarna mot svärd och blodbad? Men framför allt: låt flickor och pojkar leka tillsammans. Med leksaker och byggsatser som inte utestänger någon. Flickor och pojkar i lekåldern är inte helt väsensskilda varelser - de är barn. S'not rocket science.

Men go Lego City. Jag har kanske en eller annan legogumma med hästsvansar kvar från det glada åttitalet för att balansera upp det hela.


* Minus i och för sig för de välsvarvade legoflickorna. Varför inte vanliga legofigurer så det är naturligt att leka ihop med resten av legot?
** Fast vi äger ingenting som har med Ninjago att göra, så vem är jag att skälla. Egentligen. Obs! Det betyder inte att vi önskar det i julklapp.

1 kommentar:

MalinJohanna sa...

Måste bara få heja lite på Mini figures ( som ju är stora som vanliga figurer). Det är källan till hästsvansar och diversitet hos oss!