tisdag 13 juli 2010

Stockholmsgodis #1

Ett av mina favoritmuseer i Stockholm måste vara Medeltidsmuseet under Norrbron på Helgeandsholmen där också Riksdagshuset finns. När Riksdagshuset skulle byggas om på 1970-talet hittade man inte bara stadsmur från 1530-talet där man skulle bygga parkeringshuset, utan också grundmurar till 1600-talspalats, elva båtar och en kyrkogård... inget parkeringshus där alltså, utan det blev istället ett medeltidsmuseum.

Det är inget stort eller faktasprängt museum, men det känns verkligen som om man stiger in i historien en liten stund eftersom bl.a. stadsmuren står kvar. Dessutom är det ett barnvänligt museum med utrymme för spring och spännande med tittskåp och "hus" man kan gå in i. Arvid trivdes, även om de mörkare delarna var lite för spännande... och galgbacken styrde vi smidigt förbi utan att han lade märke till den! Jag smälte förstås när han entusiastiskt sa till mig att han vill ha en bok om "det här"... självklart hittade jag en sådan i museishoppen: Albin Riddare. (På "barnvänligt"-kontot lägger jag också det fria inträdet - om det inte funkar med barnen är det bara att gå rakt ut igen utan ekonomisk förlust...)

Om bilden: fotografering förbjuden i museet - det närmaste jag kommer i mina bilder är hissen som går ner från Norrbron till museet. Jag fotade den bara för att jag blir lite glad av den. Den är så... rund.

Inga kommentarer: