torsdag 29 januari 2009

Helg, ljuva helg

Hurra! Nu är det helg för mig. :) Ikväll ska jag lata mig. Och tvätta kläder.

tisdag 27 januari 2009

*ekar tomt*

Ha, det var förresten med en förvirrad situation jag inledde dagen. Var laddad och energisk 8.00 när min första lektion skulle börja. Konstigt bara att bara en enda elev av tolv kommit i tid? Hm... Konstigt att fortfarande bara en enda elev fanns på plats när tio minuter gått? Efter sen stund konstaterade vi att de andra tydligen trott att de skulle få ledigt eftersom den ordinarie läraren var bortrest... fick bli en kortfattad privatlektion. Men det var ett ganska lugnt och stillsamt sätt att börja dagen!

Underbara apelsinte

Ibland är det tur man har gott apelsinte i skåpet, för hur skulle det annars gå? Har vikarierat 8-16 idag (stundtals en del förvirrade situationer, men på det stora hela mycket välordnat och bra jämfört med förra tisdagen då jag inte visste nånting alls) och nu sitter jag och planerar för torsdagen. Ensam hemma en stund, det uppskattar jag verkligen!

Hm. Det verkar vara lite jobbigt därute i arbetslivet om man vistas där mer än en dag i veckan. Jag tror jag skulle platsa bäst i ett ganska enkelt liv. Lagom med jobb, lagom med leka i snön med min son, lagom knapra upp torkad riven morot från köksgolvet, lagom med ligga på soffan och läsa romaner. Men det kanske är så människan är skapt egentligen.

(Missförstå mig rätt - jag tycker det har varit jätteroligt att vikariera på gymnasiet, jag stortrivs med mitt - flexibla - jobb på Språkcentret och jag skulle bli tvär och inåtvänd om jag skulle vara enbart hemmafru för länge i taget. Allt i lagom mängd, bara!)

söndag 25 januari 2009

Wall-e

Hur roligt kan det bli med en film med nästan ingen dialog och med robotar i de flesta viktiga roller?

Svar: hur roligt som helst! Igår blev det filmkväll med Wall-e, och det rekommenderar jag varmt åt alla. Det är en riktig feelgood-film även om den målar upp (minst sagt) lite skrämmande framtidsutsikter för den här jorden... och mänskligare robot har jag aldrig sett. Go Pixar!

lördag 24 januari 2009

Har jag nämnt Byggare Bob tidigare?

Nu är det klippt! Arvid fick sitta i soffan och titta på Byggare Bob (från youtube) på laptopen - och när avsnittet tog slut ville han se ett till. Det gick jag med på och startade ett nytt - och när avsnittet tog slut ville han se ett till. Och satte igång det själv! Jag bara glodde dumt på honom. Nu behöver han mig snart inte till någonting!

Och dagens nya ord: bada. Han gillar både att bada själv och att läsa boken Ingrid vill bada (Katerina Janouch), och nu kan han prata om det också!

onsdag 21 januari 2009

Min vän

Om klockan är min fiende ikväll är Google min allra bästaste vän. Jag har för mig att jag sett en kopia av en kolumn om att inleda meningar med "och" nånstans. Jag söker på Google och chi-ching: jag har exakt den kolumnen inom tio sekunder. Jag är för trött för att hitta på egna exempel på symmetribrott. Jag söker på Google och chi-ching: inom tio sekunder har jag hittat en mycket belysande artikel om symmetribrott med finfina exempel.

Tack Google! Det är en fantastisk tidsålder det här.

Läs inte det här

Tiden är min fiende för tillfället. Är frustrerande att vara inspirerad och veta hur man skulle kunna lägga upp en riktigt bra lektion/föreläsning tills imorgon, men inte ha tid. Tung i huvudet, begränsad tid tills nattningskarusellen börjar och väl medveten om att jag borde vara effektiv så länge jag får. Bara min hjärna inte skulle bestå av trögflytande sirap...

Nu förstår ni varför jag varnade för det här inlägget. Vem kan läsa det här och känna sig upplyft? Jag försöker reparera skadan:
Tänk nypressade apelsiner, frisk luft i skogen en krispig januaridag, en ångande dusch, rykande te.

tisdag 20 januari 2009

Andas ut

Nu är jag nöjd - över att ha klarat dagen med både hedern och förståndet i behåll. Men nog tar det på krafterna att vara ute i arbetslivet från 8 till 17, på två olika arbetsplatser dessutom, med 15 minuter att förflytta sig mellan de båda... och en unge som dessutom började knöla runt i sängen en timme innan jag måste upp (=5.30). Känns som om jag tagit in tusen nya ansikten och satt mig in i hundra olika gymnasiekurser sen i morse. Men ganska roligt har det varit mellan varven, när jag hunnit känna efter...

Dagens mycket onyskapande lärdomar:
1) Det är mer givande att undervisa en grupp på 9 än en på 25.
2) En bra lärobok är fantastisk att ha. En mindre bra lärobok... är åtminstone en lärobok, bättre än ingenting.

måndag 19 januari 2009

Yes, sir

Vad har jag nu gett mig in på? Ska vara engelskavikarie vid Vasa gymnasium tisdag, onsdag och fredag den här veckan - och torsdagen (+ en timme imorgon) jobbar jag ju vid Språkcentret. Kan säkert bli kul, men nu är det hög tid att börja planera lite... Heh, mest nervös är jag för att jag måste gå hemifrån halv åtta imorgon bitti. När har jag senast varit uppe och påklädd halv åtta..? :)

söndag 18 januari 2009

Utveckling pågår

Ännu en spännande period i Arvids liv! Vi väntar med spänning på fler ord, och de ploppar faktiskt fram då och då. Ända sen i julas har han börjat använda fler och fler olika ljud, och så babblar han mer och mer. Dessutom berättar han oftare saker för oss och blir lite frustrerad om vi inte förstår vad han menar. Och det måste ju betyda att fler och fler ord snart mognar och börjar användas. Da i all ära, men det skulle vara lättare att förstå vad han vill berätta om han skaffar flera ord...

Häromveckan fick en tredje person utom mamma och babba (pappa) ett namn: mommo. Hans mommo får vara stolt! Andra färska ord är baaa (bra) och bota (bok).

(Och jag vet, det här är ett komma ihåg för framtiden-inlägg med begränsad intressefaktor för folk som inte är... hans föräldrar. Men det får vara så den här gången!)

lördag 17 januari 2009

Nya upplevelser

Idag har jag testat ett nytt gym! Nytt för mig alltså. Med mitt WSC-kort får jag gå till Ladyline också, men det har jag aldrig provat på förr. Men idag blev det lite salträning tillsammans med en god vän/guide med ett eget träningsprogram. Perfekt - nästan som en personlig tränare, ju! Jag har inte varit så förtjust i att träna på maskiner, kanske mest för att jag inte riktigt vet vad, hur eller hur mycket jag egentligen ska träna på dem. Men i gott sällskap var det riktigt roligt idag, blir nog fler gånger!

Och de har en simbassäng! Måste testas snarast... Var så sugen på att flyta runt lite i den efter träningen (vi talar inte direkt om simning - snarare att leka stillsamt guppande badboll) Istället blev det hamburgare på Hese med träningssällskapet, makar, barn och syster. Gick inte heller av för hackor!

fredag 16 januari 2009

Bra saker

Bra saker just nu:

Härligt med vinter. Gillar, gillar årstider som inte bara glider in i nåt slaskigt, plaskigt mellantillstånd.

Lagom balans mellan jobb och hemmavardag just nu - enda smolket i glädjebägaren är kanske att just den här balansen bara håller i sig i en begränsad tid. Trivs med mitt jobb och trivs att vara hemma med Arvid - som dessutom är inne i en härligt harmonisk period (inte på nätterna dock...)

Och som grädde på moset: halva reapriset-rea på stan...

måndag 12 januari 2009

För 12 euro över Atlanten!

I gårdagens Vbl:

Ryanair kommer med årets julklapp till framtidens Amerika-resenärer. Lågprisbolaget planerar att börja flyga till USA 2010, från 12 euro exklusive skatter och avgifter. [...] Den nya konkurrensen på USA-linjerna kommer alltså att hårdna och pressa de transatlantiska priserna kommande år.

Är det här bra nyheter eller dåliga nyheter? Bra! är min första tanke - ända sen de där svettiga, härliga dagarna i NYC 2006 har jag velat tillbaka (jag blev lite kär). Fantastiskt att kunna flyga dit för 12 euro! (Eller nåja. Knappast slutsumma 12 euro, men ändå, billigt...)

Men egentligen... är det bra? För nog är något allvarligt fel om det inte kostar mer att flyga över Atlanten än att köra till Purmo och tillbaka, samtidigt som vi gnäller över att det är så dåliga vintrar nuförtiden. Har för mig att jag läste/hörde någonstans att de billiga flygen kommer att vara en parentes i historien, att det småningom kommer att jämna upp sig igen så att allemansresorna till ställen som borde vara exotiska men inte är det blir ovanligare igen på grund av bränslepriser, miljötänkande och annat. Men den här notisen tyder ju inte riktigt på det?

Men kommer jag att bojkotta billiga USA-resor och semestra hemma av miljöhänsyn om flygpriserna sjunker ännu mer? ... näe. Att det ska vara så svårt att ha rent samvete!!

Etiketter... frågetecken?

Varför är mina etiketter så röriga? Varför har jag både "Bild" och "Bilder" som etiketter? Var går gränsen mellan mina "Babyliv"-inlägg och mina "Barn"-inlägg? Vad är skillnaden på "Jobb" och "Arbetsliv"? Varför har jag en etikett som heter "Sy" när det enda inlägget med den etiketten bara konstaterar att jag inte syr särskilt mycket?

Hur har ni andra som bloggar gjort? Har ni varit systematiska från början, har ni nån gång gjort en storrensning eller låter ni det bara bli som det blir?

... och har jag någonsin förr skrivit ett blogginlägg som bestått enbart av frågor?? Nån annan som har lyckats med det? Innebär det att jag är riktigt, riktigt förvirrad nu?

fredag 9 januari 2009

Fina saker

Nä, jag syr ju inte mycket. Får vara glad om maken låter mig sy om vi har nya gardiner som behöver fållas. (Men faktiskt, det skulle jag klara av...) Så sybloggar läser jag inte heller så ofta, mest om malinjohanna länkar till nån som ska vara intressant. Den här gången var det extra intressant eftersom Rättvisa barn 1) har bilder på väldigt fina kläder och 2) lottar ut ett plagg...

Och tävlingar gillar jag ju. Mitt största ögonblick (obs: i utlottningsväg) var när jag vann en tvillingarnabok i en tävling i Penny när jag var 11-12 år. Det var fantastiskt...

torsdag 8 januari 2009

Snötäcke

Fridfullt, fridfullt när man öppnar dörren ut idag - och då har jag ändå bara rört mig i Vasa centrum. Vinterväder som det här är balsam för själen: nyfallen snö, några kvarglömda flingor som yr runt i luften och ett par minusgrader. Kanske jag är född på rätt breddgrader ändå...

Och kursen har jag inlett, med äran i behåll skulle jag tro. Ingen uppvisade tårtkastartendenser och jag hade riktigt roligt. Nu är det bara resten av kursen kvar - men när första gången är avklarad är resten småpotatis. Skönt.

tisdag 6 januari 2009

Fröken lärare

I söndags skrev jag ju att det är slut på helgerna... men det var ju lite förhastat. För vad har denna dag varit, om inte en skön helgdag med mycket gott att äta och trevligt folk på besök mest hela dagen?? Men hemma i Vasa den här gången.

Och nu börjar det oskojat vara slut på helgerna - även om det är tjugondag knut först nästa vecka. Som ett bevis för det sitter jag här och jobbar. Planerar kursen jag ska hålla som börjar på torsdagen. Småningom börjar det bli något av det hela, även om det är en del (= oändligt om man skulle vara upplagd för det) att slipa ännu. Ser fram emot kursen med skräckblandad förtjusning - som alltid när jag ska undervisa. Gillar visserligen att jobba som lärare, men är inte riktigt bekväm med att det är så stor insats. Man vet ju aldrig - om jag inte förbereder mig ordentligt och är tillräckligt intressant och engagerande kanske någon kastar en tårta i ansiktet på mig, kallar mig bluff och slänger ut mig i en snödriva. Risken finns. (Men jag tror inte den är överhängande.)

söndag 4 januari 2009

Kalas

Nu är jag proppfull med sötsaker - mmm, skulle vara gott med lite rågbröd istället... Har firat lillebror som blev 16 år för några dagar sen. (Grattis!) Är mäkta stolt över att jag dekorerat hans motorcykeltårta! Visserligen var pappa hjärnan bakom den, men jag var... konstnären. Familjens utbildade konditor som stått för 98 % av familjens tårtbehov de senaste åren säger att hon är trött på att göra trista tårtor - wonder why?

Men nu börjar jul- och nyårshelgerna officiellt vara färdigfirade, nästan skönt med lite vardag igen... men lite tråkigt är det ju alltid att gå tillbaka normaltillstånd efter att man firat nästan oavbrutet i två veckor... Tur att det iaf är perfekt vinterväder som piggar upp. Yey!

torsdag 1 januari 2009

Sövande?

Så här kan det se ut när man kommer in efter en promenad med pappa... Vasa var väldigt sövande ikväll, tydligen. Sött. Och då fick jag inte ens med snarkningarna på bild!

Nyår

Aah... Det är ju så skönt att känna sig lite hurtig på nyårsdagen. Känns lite bra inför det nya året. Nu sitter jag och dricker supergod mellanmålssmoothie på naturell yoghurt, banan, blåbär och jordgubbar - iklädd långkalsonger och ullsockor som jag (eller - vi alla tre) gått klädda i hela dagen efter att vi var ute i lekparken på förmiddagen. Inte för att jag vet vad som är så hurtigt med långkalsonger... men jag kan nästan lura mig själv att jag precis kommit in från en vinterkall maratonskidtur.

Men hur bra är det att börja året med självbedrägeri, egentligen..?
Gott nytt år till er i alla fall!

Piaf

Jag trodde verkligen inte att vi skulle komma oss iväg på Wasa teaters "Jag ångrar ingenting" - men det gjorde vi! På sista föreställningen, sista kvällen på år 2008... Och det är jag glad för! Gillade scenografin, gillade musiken. Själva personen Edith Piaf gick mig på nerverna - men kanske hon var en jobbig person? Väldigt välgjord pjäs var det hur som helst. Gillar teater. Borde passa på att se typ allt som sätts upp nu så länge vi bor två kvarter därifrån...

Tänk, vilken förutseende mor jag har förresten! Fick en best of-cd med Edith Piaf till födelsedagen ifjol - den har kommit väl till pass igår kväll och idag nu när vi är inne på franska chansons...

Och Arvid? Han var så glad och uppspelt över att få leka hela kvällen med fammo och faffa att han dansade i små cirklar och nästan stod på huvudet när vi kom hem. Raketerna verkar ha varit spännande, för när vi kom hem berättade han "bam" och pekade på fönstret...