onsdag 27 augusti 2008

Squash

Det lönar sig att jobba, jag visste ju det! Idag hade en kollega med sig en hel hög överlopps squash - de största jag sett! Så idag fick jag kånka hem en bamsesquash i axelväskan. Ganska ostrategiskt eftersom jag var ute och vimsade på det ena och det andra innan jag cyklade hem - har aldrig trott att en grönsak kan väga sådär mycket... Eller är det en grönsak? Det är det kanske inte alls. Baljväxt? Gurkväxt? Eh... nu känner jag mig lite växtanalfabetisk.

Så nu är frågan: vad gör man med squash? Enligt kafferummet enhälliga åsikt kan man göra vad som helst med squash... men mer specifikt?

8 kommentarer:

Ika sa...

Någon baljväxt är det åtminstone inte, baljväxter är ju sånt som ärter, bönor och liknande. Squash brukar nog räknas som grönsak. :)

Vad man sedan gör med den... Jadu. jag är ingen squashfantast direkt... mamma brukar fylla den och gratinera den. Jag lagade en gång en pastasås där det ingick stekta squashbitar. den blev god, men lite näringsfattig. Borde ha kompletterat dne med baljväxter...

Yvonne sa...

Min väninna brukar laga en enligt ryktet jättegod squashsoppa. Har tyvärr inget recept. Som morotssoppa men med squash?? Kokas lagom, kryddas väl, mixas, ordentligt med grädde (!) + gott bröd till - det borde väl bli gott?
Förresten är den säkert släkt med gurka!

Mia sa...

Ja, baljväxt var kanske inte någon bra gissning! :) Tror nästan det blir nån slags squashsoppa ikväll, men sen finns det nog mycket kvar av den...

Mamma Linda sa...

Jag brukar också ugnsgratinera den, blanda i köttfärs (ej så vegetariskt precis), ost, annat grönt...Sen så har jag bott några dagar hos en svensk missionärsfamilj som var vegetarianer och gjorde sånt jag inte trodde var möjligt med grönsaker. :-) De lagade bl.a lasagne och moussaka med squash, och det blev gudomligt gott! Många skivor saltad och stekt squash radat med var det tomat?! Och så ost och nån gratängsås...Minnet sviktar vad det innehöll annat än squash. Men gott blev det! Sen går det alltid att grilla på spett med annat gott. Eller laga i kuber och slänga i en sallad (om man hör till dom som gillar rå squash).

Anonym sa...

Som även Linda skrev, lasagne av squasch blir riktigt gott! Och grilla...mmmm! Trevlig veneziansk! Va ska ni jö föresten?

a-k sa...

gjorde soppa häromdagen, koka squash,mixa, rör i lite valfri bonjour smältost, salt o peppar. Hade väl säkert buljong i också.. Gott!

Anonym sa...

Röstar också på soppa, fick förra året den här tiden ett recept av en försäljare på torget. Har det upptejpat på insidan av ett köksskåp ifall du är intresserad. Inget invecklat, tror det väsentliga, förutom squash, var Olympiaost.

Mia sa...

Det blev en supergod soppa - "squashsoppa" på tasteline.se, men vi böt ut grädden mot turkisk yoghurt (och klickade turkisk yoghurt på den färdiga soppan också). Det kan rekommenderas! Men mer än hälften kvar av jättesquashen, så vi ska nog hitta på mera squashidéer än i helgen... :)