måndag 12 maj 2008

Brännässlorna och jag

Man skulle kunna säga att jag är usel på trädgårdsskötsel. Men om man vill formulera det lite mer positivt kan man också säga att jag är väldigt specialiserad. Det finns nämligen en del av trädgårdsarbetet som jag känner passionerat för - nämligen att dra upp brännässlor, allra helst bland vinbärsbuskarna. Aah, känslan av att dra upp ett riktigt långt och fint rotsystem med många, många förgreningar, det är tillfredsställande. Jag ser det nästan som terapi och de stackars osynliga nässlorna får symbolisera en hel massa elände som jag förstör. Drar upp med roten. Kanske jag inte kan kämpa mot alla orättvisor i världen, men brännässlorna kan jag åtminstone försöka förinta. Och så får man ju tänka strategiskt också. Jaha, jaha, brännässlorna växer där, där och där, det betyder att rötterna borde gå ungefär så, och då ska jag attackera...där. Search and destroy. Jag tycker faktiskt inte det är så långsökt att jag tänker mig likheter med ett strategiskt krigsspel.

Därför blev jag så glad i helgen när jag såg att det hade kommit upp brännässlor bland mammas vinbärsbuskar i helgen. För även om jag ivrigt drar upp dem skulle jag bli väldigt besviken om jag lyckades utrota dem helt. Vad skulle jag då göra när jag vill få jord under naglarna?

Vad tråkigt att det växer så dåligt med brännässlor på vår balkong.
Men om någon erbjuder en nässlig trädgård och ett par bra trädgårdshandskar kan jag alltid komma på talko...

2 kommentarer:

Mamma Linda sa...

Åh! Jag behöver nässlor!!! :-D Så nästa gång du drar upp en stor hög nässlor med fina rotsystem kan du alltid stuva in dom i en plastkasse och donera åt mig! :-D Jag är fullt allvarlig...Nässlor som legat och jäst i vatten är nämligen världens bästa gödsel för typ alla trädgårdsväxter. Och ekologiskt! Men det är lite nässelbrist på vår gård...En liten såg jag i rabatten, men tror den har självdött när blommorna tog över.

Maskrosor i rabatter och grönsaksland har jag passion för att dra upp! Älskar att renso ogräs, så länge det inte är nåt absolut måste vill säga. Att sticka ner en lite spade bredvid maskrosen, eller bara ta ett rejält tag om rotskaftet och rucka försiktigt för att försöka få upp hela m-rosen med rot och allt, ja det är givande. :-) Så jag förstår din brännässel-passion! Enda skillnaden är att maskrosor inte bränns, och det är jag glad för!

hanna sa...

läder inlägget nu först, men hahaha, kom gärna ti nykabi! Fast imoro tror jag faktiskt att jag ska ta itu me d dem själv, så va snabb om du ska hinna...:)