måndag 30 december 2019

Läsåret 2019

Dags för läslistan 2019! 

Alltid lika kul att titta tillbaka i läsdagboken, men lite mindre kul att inse att jag bara har kommit upp till 46 böcker, vilket är hela 14 mindre än ifjol. Jag vet jag vet, det handlar förstås om kvalitet och inte kvantitet, men ändå. Måste faktiskt tillägga att det verkar vara nåt skumt med mina anteckningar för januari/februari, så jag kan ha missat att skriva upp några böcker där. Men ni vet lagen: Är det inte antecknat, är det inte läst. (Eller hur?)

Som vanligt räknar jag med ljudböcker (naturligtvis) och kapitelböckerna jag läser högt för Arvid och Edvin (naturligtvis). Gränsen är kanske lite flummig, men är det en lätt-att-läsa-bok som går att läsa högt på en nattning eller två räknas den inte.

Än en gång ligger övervikten (rejält) på kvinnliga författare - med hela 39 mot 8 (en bok var skriven av en man + en kvinna för den som inte får matematiken att gå ihop). Dessutom var 8/46 på engelska, resten på svenska. Så nä, jag är inte särskilt bra på variation!

Det som slår mig när jag ser igenom min lista är den stora skillnaden mellan böcker jag minns och böcker jag inte alls kan placera. Det finns titlar som glittrar till och genast får mig att minnas detaljer och känslor, och så finns det titlar jag inte ens kommer ihåg. De flesta av böckerna jag inte minns är lättsmält chick-lit som tydligen vägt lite för lätt... men det finns en tid och en plats för allt. Under perioder när jag bara hinner läsa tio minuter i sängen för att varva ner efter att ha rättat prov till halv ett på natten, då är böcker som En skopa kärlek (Sophie Kinsella) som balsam för en trött själ. Huvudsaken är att blanda ut dem med något som ger mer motstånd däremellan!


En bok jag inte kunde släppa:
Den åttonde tärnan av Eva Frantz. Både den och Blå villan, första boken i serien om polisen Anna Glad är finlandssvenska pusseldeckare som bäst! Och nu var det den som dök upp mest spontant eftersom det var så sent som igår kväll som jag faktiskt inte kunde släcka lampan innan jag hade läst upplösningen... Passande jullovsläsning dessutom eftersom den utspelar sig i advent med luciatåg, glöggbjudningar och julafton. 

En bok som fick mig att gråta:

Boktjuven av Markus Zusak. Jag har tänkt läsa den i flera år och nu förstår jag inte varför jag inte kommit till skott tidigare. Läs den! Det är en bok som är svår att jämföra med något annat! 

På samma tema faktiskt också en seriebok - jag tror i och för sig inte att jag bokstavligen grät så tårarna rann, men jag fick i alla fall en stor klump i bröstet - Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting. Det är alltså en serieroman (eller borde man säga en samling serienoveller?) som skildrar berättelser av överlevare efter Förintelsen. 

Av någon anledning verkar det ha blivit ett antal böcker på temat andra världskriget - jag är osäker på om det är för att mina moddeåttor hade ett projekt på temat tillsammans med historia eller om vi hade projektet för att böckerna jag läst lett mig in på det spåret... Vad är hönan, vad är ägget? Annat jag läst på temat WWII är Vargarnas tid (Elisabeth Nemert, inte övertygande), Once (Morris Gleitzman, naivt och berörande), Uppdraget (Camilla Lagerqvist, spännande för 11-13-åringar) och Kattvinden (Helena Öberg, fenomenal bok). Ja faktiskt också en som berättar om andra världskriget utanför Europa, nämligen Napalmflickan av Kim Phuc Phan Ti - vi har alla sett bilden när napalmbomben slagit ner och den gråtande, nakna flickan kommer rusande mot fotografen, det här är hennes berättelse.

En bok som fick mig att skratta:
The Humans av Matt Haig. När jag läste fjolårets lista ser jag att det var en av de böcker som jag såg fram emot att läsa 2019 och det var den värd. Upplägget är helt bisarrt och huvudkaraktären inte särskilt sympatisk (faktiskt inte ens mänsklig), men jag gillade den!

En bok som var värd besväret:

Nadia Murads Den sista flickan, helt klart. Den var svår att läsa rent emotionellt, för det går knappt att greppa det som hänt henne, hennes familj och hennes folk utan att gå itu. Dessutom tog det sin tid att läsa den eftersom det var så mycket jag inte visste från början om yazidier, IS och förhållandena i Irak. Men den var lärorik, omskakande och fängslande. 


En bok som inte var värd besväret:


Marian Keyes Kvinnan som stal mitt liv. Marian Keyes har ju ett förflutet som chick lit-drottning, men de dagarna verkar vara förbi. Hela berättelsen kändes ganska trött och en del stereotyper kändes ganska föråldrade. Jag läste hela boken i väntan på att den skulle ta sig, men det gjorde den aldrig. Kan inte rekommendera. 

En bok som lärde mig något nytt:
Bea Uusmas Expeditionen: Min kärlekshistoria. Oj, vad jag lärde mig! Och oj, så jag fick upp ögonen för Arktisområdet!

En bok jag inte blir klok på:
Kommer inte på någon som direkt passar in här. Kanske ett tecken på att jag utmanat mig för lite!

En bok jag var fel målgrupp för:
Finns ingen riktigt uppenbar, för även om jag läst en del kapitelböcker och tonårsböcker har jag njutit av de flesta. Är ju faktiskt mamma och högstadielärare, så det hör liksom till. Däremot kände jag mig faktiskt ganska gammal när jag läste Denise Rudbergs Stockholm Queens - Disa.

En karaktär jag minns:
Nu blir det en verklig person, men här måste jag få säga Tara Westover i hennes självbiografi Educated. Vilken framgångssaga och vilken resiliens! Det är alltid svårt att bedöma självbiografier, men en ruskigt fascinerande berättelse är det.



En karaktär som jag skulle vilja träffa:
Jag fortsätter på det självbiografiska spåret och tar "karaktär" med en nypa salt igen. Det får bli ännu en verkligen person, nämligen Michelle Obama. Hon valdes till "the world's most admired woman 2019" av marknadsundersökningsföretaget YouGov i somras och det tycker jag hon förtjänar! Det är hon själv som läst in Becoming på engelska, och den inledde jag 2019 med att lyssna på. Det kändes riktigt familjärt att sitta i bilen och höra hur hon själv berättade om sin historia. Det är verkligen en bok jag rekommenderar - särskilt som ljudbok på engelska! (Så det känns nästan som om jag faktiskt har umgåtts en del med henne redan, vill jag bara påpeka.)

En bok jag vill flytta in i:
Utan konkurrens: Ronja Rövardotter.

En mening/ ett citat som jag strök under:
Sorry, är jättedålig på att anteckna citat! Borde kanske bli bättre på det...

Årets resebok:
Den här gången inte en bok som har något alls att göra med någon av mina egna resor, utan istället en bok som tog mig med på en resa jag nog aldrig kommer att göra själv, nämligen Fredrika Eks Jorden runt på 1000 dagar. Fredrika Ek har cyklat ensam genom 45 länder på cirka 1000 dagar och har sedan gjort en fotobok om resan. Hennes slutsats är att folk överlag är snällare än man tror. 


Den sista bok jag läste 2019:
Under samma himmel av Katherine March, ännu en i den optimistiska högen jag lånade hem från skolbiblioteket över jullovet. 

Den första bok jag läser 2020:
Det finns flera lockande böcker i min hög, men just nu lutar det åt att det kommer att bli Hästpojkarna av Johan Ehn. Vi får se!

En bok jag ser fram emot att läsa:
Den fjärde och avslutande delen i Karin Erlandssons Legenden om ögonstenen, Segraren. Tänk, vilken tur att jag gav den i julklapp åt Arvid..! Ser också fram emot att läsa Den underjordiska järnvägen (Colson Whitehead) som jag köpte för nästan ett år sedan, men inte kommit mig för att läsa ännu.

En bok jag annars bara vill rekommendera:
Boken på bilden ovanför, nämligen Julian Fellowes Fint folk. På baksidan beskrevs den som Jane Austen på 90-talet och det tycker jag faktiskt det ligger något i. Samtidigt ska man kanske ha en liten fäbless för snobbig engelsk överklass för att uppskatta den fullt ut. 

Och en bok till som jag annars bara vill rekommendera:
Angie Thomas The Hate U give. Läs den! Nicola Yoons The sun is also a star. Läs den också! Och Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren och Kattvinden av Helena Öberg. 


(Åååh, blir knäpp på de olika typsnitten och storlekarna, men jag lyckas inte ändra dem! Brukar ofta bli något knasigt med formateringen när jag klistrar in text någon annanstans ifrån, som nu med listan... Ha överseende!)

Inga kommentarer: