fredag 27 december 2019

Jul på Tyynelän tonttula


Vår jul började faktiskt tidigare än vanligt i år - eftersom Sverigekusinerna anlände till Jakobstad på lördag kväll hade vi bestämt redan flera veckor innan att allt julstök och julstäd som behövde uträttas skulle vara klart före söndag - eller så fick det lämna ogjort. Det höll vi oss faktiskt riktigt bra till, och det märkliga är att vi inte ens tyckte att vi behövde lämna särskilt mycket. Kan visserligen bero på att vi hade sänkt ribban på ganska många områden, men ändå... Vi hann julstöka helt tillräckligt och söndagen 22.12 inledde vi vårt extralånga julfirande! 


Vi började med adventsgudstjänst och lunch på Friends and burgers (för att få lite kontrast till all skinka som skulle intas under de följande dagarna). Sedan hade vi planerat att turista lite i hemtrakten, närmare bestämt på Tyynelän tonttula i Larsmo. Våra skolbarn har varit dit med skolan bara några veckor tidigare, så Arvid tyckte han hade sett tillräckligt och föredrog att stanna hemma med faffa, som också tyckte det räckte med de sex-sju besöken han hade i bakfickan. Det lustiga är att vi andra som bor här aldrig varit dit, medan Ylva och Anders faktiskt hade hunnit med ett besök, men för flera år sedan och då på sommaren. 


Och vilket ställe det var! Både Matias och jag var helt fascinerade och hade kunnat stanna ännu längre än det blev. Inte så mycket för tomtarna, som för all del var ganska skojiga, utan mer för den enorma mängd gamla föremål som skrotade runt i varje litet rum och uthus. Så mycket vackert och så spännande att tänka sig den historia och den skicklighet som ligger bakom!

(Är det förresten någon som vet vad det här är för nåt? Vår bästa gissning var någon slags prydnad till en hästsele?)


Det märktes att det var minst sagt högsäsong så här två dagar innan jul, men även om det var mycket folk var det inte så trångt att man behövde armbågas med någon, utan nästan mest lite mysigt med vimlet. Det fanns förresten också ett café (värt att slå sig ner med en smörbulle bara för att få sitta i den vackra miljön!) och en butik med handgjorda tomtar, gammaldags julplanscher och dekorationer. Ångrar fortfarande att jag inte köpte en julplansch, känner att en sådan hade passat bra på någon av våra väggar! 


Själva tomtarna hade jag tydligen inte fotat särskilt mycket, men ett par bilder fanns i alla fall. Gissa vilka tre av tomtarna här nedanför vi tog med oss hem!


Fint var det och helt klart värt ett besök - inte minst en fjärde advent med regnigt och ruggigt väder som behöver få en extra puff för att julkänslorna ska börja sprätta till liv. Kanske blir det en favorit i repris i december 2020!


Inga kommentarer: