fredag 11 september 2015

Strömmar

Alla människor som dör i båtar, i lastbilar eller i sina hem. Som kommer till nya länder med tomma händer och med framtidsplaner som gått sönder. Det å ena sidan.

Å andra sidan en så massiv ström av engagemang - det är ju fantastiskt att se att folk här ändå inte blivit så välmående och bekväma att de inte orkar göra något när det behövs. Det behövs motkrafter till det samhällsklimat som började kännas minst sagt kyligt. Malin skriver att det är så många här i trakten som anmält sig som vänfamilj att det inte ens är alla som kommer att "få" en familj. Röda korsets insamling i Vasa fyllde alla lokaler efter bara en stunds mottagning. Idag när jag förde lite saker till Flyktingvännerna i Oravais var de också tvungna att tacka nej till vanliga kläder för en tid framåt och bara ta emot sådant som det finns särskilda behov av - det började helt enkelt bli för fullt i deras lilla hus. (Cykel, mikro och leksaker var välkomna!)


Det är fint. Och det får mig att tro lite mer på framtiden i det här landet. 


-----------

Hehe - precis när jag publicerat det här inlägget råkar jag läsa den här artikeln på ÖT - Viljan att hjälpa delar folket. Tyvärr är artikeln låst, men den går i korthet ut på att samtidigt som det finns en stor hjälpvilja, så frodas också hatiska nätkommentarer, och det demonstreras på orter där det kanske ska etableras nya flyktingförläggningar. 

Det skrivs också att baksidan av ett stort hjälpengagemang är att den ofta efterföljs av en trötthet när det gäller viljan att hjälpa - det här är knappast ett tillfälligt behov, så vi får bara hoppas att tröttheten inte infinner sig för snabbt. Kyrkosociologen Anne Birgitta Pessi ser också möjligheter i de delade åsikterna:
– Människor vill visa att den främlingsfientliga bilden inte är hela sanningen.

(Kunde inte heller låta bli att fnissa åt filosofen Hannes Nykänens replik på tal om dagens främlingsfientliga samhällsklimat och bristen på solidaritet:
 – Det finns många modefenomen. På 60- och 70-talen var det viktigt att vara intellektuell. Nu är det på modet att vara så korkad som möjligt. 
Alltid provocerar det någon!)

Inga kommentarer: