tisdag 24 juni 2014

Emil och Pippi och Ronja! (Roadtrip i Småland, dag 5)


Se här, vilka nyttigheter man kan göra medan man väntar på sitt flyg! (Det har för övrigt inte alls kommit, det var ett annat; vårt beräknas anlända 22.05, vilket är 1 h 15 min efter att det skulle ha lyft igen, med oss ombord... min nattsömn! Det här äter av min nattsömn!) För att trösta sig kan man återvända till Småland och fortsätta den reseberättelsen! Bilderna finns redan upplagda, jag har bara inte hunnit så långt som till att skriva och publicera.


Vi befinner oss alltså i Vimmerby, på turistboendet där vi sov bara en natt innan vi förväntansfullt steg upp och gjorde oss redo för Astrid Lindgrens värld. Ett par dagar tidigare hade det utlovats åska och regn på förmiddagen och ännu mera regn på eftermiddagen, men vi hade liksom inte så många dagar att välja på, så vi körde hårt. Det visade sig att vädret ändå var lite snällare - det regnade då och då hela dagen, men mellan skurarna kom det stunder med uppehåll då man fick andas ut och skaka av regnkläderna lite. Och för den som undrar - Astrid Lindgrens värld är säkert behagligare utan all den där vätan, men har man bara förberett sig så går det att ha en riktigt bra dag i regnväder också.


Det första som hände var att Edvin snavade av en stege och slog ryggen ganska ordentligt när vi skulle fota honom och Arvid som Ida och Emil (bilden lite uppåt), men sen gick det uppåt. Det första vi gjorde var också det som speciellt Arvid räknade som dagens bästa - Lilla staden. Jättefin miniatyrstad där också barnen fick känna sig som jättar. Där var det förresten, skönt nog, uppehåll, så vi fick åtminstone en torr start!

Man kunde ha lekt, bara lekt hela dagen, men vi gick också på fyra teaterföreställningar. Det blev de "tre stora" - Emil, Pippi och Ronja - och så en mindre om Nils Karlsson Pyssling. Både barnen och vi vuxna gillade dem! Jättefina miljöer, proffsiga skådespelare och så all den välkända musiken. Skulle man ha varit där två dagar skulle det dessutom ha funnits många andra föreställningar att se, men fyra var absolut det mesta vi kunde pricka in utan att gnaga för mycket av lektiden.


När vi gick och satte oss vid Emil-scenen vid Lönneberga var vädret fortfarande helt okej. Så blåste det upp. Och det var nästan komiskt vilket busväder det blev! Då hade vi fortfarande regnkläderna i bilen, men i väskan fanns åtminstone en regnponcho som vi hade det riktigt mysigt under. Men jag uppskattar att föreställningen fortsatte som om det varit grannvädri, lite snopet skulle det ha varit annars.Sen blev det vår favoritlunch - tunnbrödsrullar och kokade ägg! Picknick igen alltså. Picknick är kanske mysigare i sol, men vi hade det gott under tak ändå. (Bilden nedanför är förresten ett av mina starkaste argument när jag försöker förklara för Matias varför han ska ta 2-3 bilder att välja mellan istället för EN...)


Nästa föreställning som vi gick på var "Pippi går på cirkus". Vi fnittrade lite åt de genomfula trikådräkterna som cirkusmännen hade. Fantastiskt fult, så fult att det blev sympatiskt på nåt sätt.


Senare på dagen åkte vi också ett varv med Saltkråkantåget, där man fick sitta i en vagn och åka runt bland olika Saltkråkanmiljöer från filmerna. Själv var jag inte så förtjust - vaxfigurerna var lite stirriga och obehagliga, och dessutom var det väldigt mörkt, vilket jag inte tycker att matchar med de ljusa Saltkråkanberättelserna. Men barnen tyckte om det, och har äntligen börjat plocka Saltkråkan ur bokhyllan när de ska få se film!


Edvin kunde ha lekt länge, länge i Bullerby-lekstugorna, och min favorit var Mattisborgen. Så fin, och så roligt att få gå runt i trapporna och tornen! Dessutom satt rövarna i ett av rummen och sjöng och drog historier för varandra medan de interagerade med publiken. Mysigt!


Men om jag blev förtjust i Mattisborgen blev barnen ändå mer förtjusta i Pippis hus, där vi stod länge i Pippis kök medan Pippi, Tommy, Annika, Prusseluskan och Kling och Klang drog lekar med de storögda barnen. Sen gick Pippi och en hel flock barn ut för att koka nässelsoppa, och Arvid hjälpte frimodigt till med att samla "ingredienser". Och just det måste nästan vara det bästa med ALV, interaktionen mellan barnen och alla karaktärerna. Vilket sommarjobb de har!


Astrid Lindgrens värld stängde kl 18. När den började vara tio över fick vi med milt våld tvinga med oss barnen ut till bilen. Vi kunde definitivt ha varit där en dag till, för vissa miljöer hann vi bara snabbt gå förbi, men en heldag var helt okej. Vi hann se de föreställningar vi helst ville se, barnen hann leka fritt i många miljöer och vi behövde inte stressa. Fint ställe, kan rekommenderas!

2 kommentarer:

Yvonne sa...

Ovanligt söta kling och Klang.

Mia sa...

Det kan jag inte säga emot! :)