fredag 20 juni 2014

Mot Småland (Roadtrip i Småland, dag 4)


Tredje morgonen i Sverige, och dags att få den här resan att leva upp till sitt namn - dags att köra ner mot Småland. Men faktum är att vi hade väldigt liten lust att lämna den hemtrevliga lägenheten i Midsommarkransen. Den var så väldigt vilsam att vara i, och vilsamt var precis vad vi behövde. Men är det dags, så är det dags. Den här dagen skulle vi köra ner till Vimmerby, men hade planerat in ett par stopp på vägen för att det inte bara skulle bli en transportsträcka. (Me no like transportsträckor, life's too short.)


Det första stoppet var Nyköping och Nyköpingshus - och lite otippat blev det en av höjdpunkterna på resan! Nyköpingshus är en medeltida borg, som blev ett skrytbygge till renässansslott, som brann ner på 1600-talet och aldrig byggdes upp helt igen. Numera finns det ett museum i ett torn som står kvar. Och det var bra! Inte stort, men fina utställningar och passade både barn och vuxna - barnen fick söka (mjukis-)möss och råttor och fylla i en tävlingsblankett, vilket gav oss vuxna tid att läsa informationstavlorna... inte alls dumt tänkt!


Men framför allt var omgivningarna fina att gå runt i. Och alla ställen där barnen får springa runt utan att nödvändigtvis behöva hålla sig inom en armslängds avstånd från oss är bra ställen!
Och förstås hade vi med oss matsäck... Nackdelen med picknick är i och för sig att man inte kan packa ner någon solgaranti, och medan vi var inne på museet hann vädret svänga från sol och blå himmel till hotfullt mulet och regntungt. Vi parkerade oss under ett stort träd och hoppades på att hålla oss ungefär torra, och det gjorde vi faktiskt också - det regn som kom var tillräckligt lätt för att fastna i trädkronan. Däremot började åskan dessutom mullra, och vi ifrågasatte lite hur kloka vi är som hade satt oss under ett stort träd i åskväder... Men åskan höll sig på avstånd och picknicken blev något av det mysigaste vi gjorde under hela resan.


Det verkade vara skolavslutning i stan, och bredvid oss hade några sommarlovsfirande tjejer slagit sig ner med hämtmat och gitarrer (och en ukulele, tror jag bestämt att det också var). De fotade åskvädret, spelade och sjöng och verkade allmänt mysiga. Kan man ha det bättre på en picknick egentligen, än att få livemusik av ett gäng gulliga indietjejer medan man äter ?Även om jag gärna hade suttit kvar i flera timmar blev det småningom dags att bryta upp, tacka gitarrtjejerna för musiken och köra vidare söderut. Vi stannade till i Norrköping, men även om vi köpte glass (gott), sandaler åt Arvid (nödvändigt) och gummistövlar åt Edvin (nödvändigt) var det väl ingen större höjdare. Ni vet när man går in i ett köpcenter för att man har ärende till EN butik, och sen fastnar man där mot sin vilja i oändlighet? Folk rusar iväg och hittar leksaksaffärer, folk ska bara titta lite till, folk kommer på att de måste på wc, folk kommer på att de måste på wc igen, man väntar på varandra och allt ser så anonymt ut att man kunde befinna sig var som helst. Ungefär så. Men Norrköping verkar annars ganska trevligt, och ån och spårvagnarna sätter jag på pluskontot. Från det stoppet har jag bara en halvtaskig bild av en spårvagn, så vill ni veta hur det ser ut i Norrköping får ni googla.

Sedan iväg mot Vimmerby och Småland! I Vimmerby övernattade vi i typ en gästlägenhet. "Britt och Stens turistboende" hette det, och hade standard ungefär som en lite sliten stugby. Charmfaktorn var hög med mysig trädgård som var superbarnvänlig, men när vi kom fram och skulle börja laga alltför sen kvällsmat, bädda sängarna och släpa in väskorna (för en enda natt) kände jag nog att jag gärna skulle ha bytt ut charmfaktorn mot Fräscht och Praktiskt istället... Men helt okej!


2 kommentarer:

Yvonne sa...

Visst finns Nyköpingshus med i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige?

Mia sa...

Nu när du säger det låter det faktiskt bekant! Men hade inte gjort kopplingen på egen hand, länge sen jag läste den. :)