måndag 22 oktober 2012

Matmånaden


Ja, förresten. Tidigt i höstas skrev jag ju om att vi skulle försöka ha stenkoll på matkvittona och äta för max 60 euro i veckan - och därmed bli duktigare på att faktiskt använda det vi har i skåpet. Nu hittade jag lappen som vi hade antecknat på och kom på att jag aldrig berättade om hur det gick. Så här:

Vecka 1: 49,35 euro
Vecka 2: 62,38 euro
Vecka 3: 61,00 euro
Vecka 4: ca 70 euro

Första veckan var nästan för enkel, för vi hade ett välfyllt kylskåp och behövde knappt tänka för att komma under 60 euro - och till och med under 50. Andra och tredje veckan fick vi tänka lite mer medvetet, men det gick bra med lite planering och så använde vi upp en del vi hade i frysen. Dessutom åt vi mera vegetariskt och dubbelshoppade mindre - om vi hade ost som pålägg köpte vi inte skinka bara för att. Vi tänkte mera på var vi storhandlade och föll inte så lätt för specialpriser. Fjärde veckan hade motivationen glidit lite: dels höll vi inte gränsen, dels orkade vi inte hålla koll på kvittona så noga.Det bästa resultatet var nog att vi slängde mindre mat, och kanske också det att vi fick bättre koll på ungefär hur mycket pengar vi lägger på mat.

Efter att månaden tog slut slutade vi samla kvitton, men en effekt som levde kvar ett tag var att vi handlade mindre onödigt och var bättre på att tänka efter. När jag tittar in i kylskåpet nu inser jag att det kanske inte vore helt fel med en ny matmånad nu...

Inga kommentarer: