söndag 19 juni 2022

En söndag i Ungern, del 2

Fortsättning! 
Vi är alltså i Budapest, vår första dag av Erasmusträffen i april. Förmiddagen tillbringades i sol och värme i The Castle District och vid Fiskarbastionen på Buda-sidan av Donau. Hade gärna stannat hela dagen, men förutom att solen gick i moln så var det dessutom dags att fortsätta till nästa programpunkt, CSOPA Science center. Först gjorde vi faktiskt också ett stopp vid Heroes' Square, men regnet hällde ner och det blev ett mycket snabbt stopp för ett par gruppfoton av eleverna. Men sedan raskt vidare till CSOPA. Perfekt planering för övrigt, med utomhusaktivitet hela den soliga förmiddagen och inomhusaktivitet hela den regniga eftermiddagen! 


Efter en (urgod!) lunch på en asiatisk restaurang i närheten vad det dags för ett par timmar på CSOPA. I ärlighetens namn - har man varit på andra tekniska museer har man sett det mesta, och det var dessutom både svettigt, trångt och högljutt och jag saknade solen och de vackra vyerna från förmiddagen... Tydligen ett populärt tidsfördriv för familjer med småbarn på söndagseftermiddagar! Men helt kul ändå med science show och diverse aktiviteter att testa på! 


På seneftermiddagen var det då dags att gå tillbaka till bussen som skulle ta oss till vårt egentliga mål, Tiszafüred. Jag har alltid hävdat att jag gillar bäst att resa på egen hand, men att resa på det här sättet, med lokala vänner/värdar som har ordnat allt det praktiska och valt ut alla de bästa smultronställena, kan faktiskt vara ännu bättre! 


Väl framme i Tiszafüred blev det middag på hotellets restaurang med bordet fyllt av olika ungerska rätter att smaka sig igenom. Det ungerska köket är kanske inte världsberömt, men det finns mycket gott där. Men definitivt mer friterat och mindre grönsaker än en nordbo är van med! När vi väl var hemma igen kom jag på mig själv med att tindra med ögonen vid skolluncherna och lassa tallriken full med sallad... 


Så roligt att få träffas IRL! De flesta av våra partners har vi jobbat med förut, men skolan på Madeira har bytts ut till en annan eftersom vår gamla partner inte kunde delta den här gången. Så de flesta koordinatorer är gamla vänner vid det här laget - efter att vi jobbat tillsammans sedan 2018 - men många av de medföljande lärarna var nya ansikten. 

Nu har vi ju också vant oss vid att umgås utan munskydd, men den här resan var alldeles i brytningen mellan munskydd/inte munskydd och det kändes underligt, nästan lite farligt och ganska förbjudet att träffa så här många människor med ansiktet bart. Ibland använde vi ändå munskydd, men mest i början och sedan allt mindre. Munskyddsrekommendationen hade hävts här hemma bara tre dagar före resan och när vi flög ner till Budapest var munskydd fortfarande obligatoriskt på Finnair - men inte när vi flög hem igen. 

Hur som helst, fint att få arbeit ilaag med kollegor och vänner i andra länder!


Inga kommentarer: