måndag 28 december 2020

Året som var: 2020, januari-mars

Årskrönika!
 
Resten av bloggvärlden har lämnat det fenomenet till sitt öde och själv har jag också glömt bort det i några år. Men egentligen tycker jag det är otroligt roligt att ha åren dokumenterade på det sättet, så nu tänker jag köra 2020 i fyra delar. Här kommer den första!

 
Januari

Snön lät vänta på sig, men varje gång det snöade blev jag tydligen så exalterad att jag drog fram kameran/telefonen på stört, så därför ser det väldigt snöigt och vitt ut på mina bilder... Antar att lusten att föreviga de gråsvarta dagarna med ishalka och duggregn inte var lika stor. Vi började året med lugn jullovslunk och var bl.a. på bio och såg Frozen 2 med kusinerna, som sedan hade pyjamasparty här. Roligt roligt, förutom att Josef blev sjuk på morgonen och sedan också visade sig ha smittat kusin Leander. Tur att det var snabbt övergående! Efter det håll vi oss hyfsat friska resten av vårterminen, så kan inte klaga ändå. 

Arvid började spela fotboll för första gången i sitt liv och Edvin fortsatte. Jag började läsa tegelstenen Harry Potter och Fenixorden för Arvid och Edvin - vi avslutade den lagom till sommarlovet. På jobbet fick jag åka till Wasa teater och se Spelman på taket med åttorna och så planerade vi för fullt inför Erasmusbesöket i vår skola i mars. Jag tröttnade på min dåliga form och sjuka rygg och planerade in ett pass pilates och ett pass bodypump i veckan - en rutin som fungerade fint ända fram till början av mars... I januari läste vi om det nya coronaviruset i tidningarna, men det var fortfarande något som främst berörde Wuhan i Kina. En kinesisk turist blev sjuk i Lappland, men det blev inte mer med det då.


Februari 

Det började arta sig med vintervädret, men det blev tyvärr ändå en vinter med mer ishalka och gråväder än snö. (Tur att vi fick uppleva lite ordentligt vinterväder i Sverige på sportlovet!) Jag tog med mig barnen på JKG:s färgsprakande dansshow Tusen och en natt i Schaumansalen och visste inte då att det väldigt snart skulle bli otänkbart med en fullsatt konsertsal och 200 dansare i olika åldrar på scenen - vi får se när något sådant är möjligt igen! Vi styrde också upp en träff med Överpurmotjejerna och gjorde det helt spontant till en babyshower i miniversion för Hanna som gick och bar på en nästan färdigbakad liten skrutt då. Och så blev jag moster igen bara ett par dagar senare när en välskapt och frisk liten Abbe kom till världen! På jobbet fortsatte planeringen inför Erasmusträffen trots att vi alla blev lite nerviga av att läsa om coronavirusets framfart i Europa och de första grupperna bland våra gäster fick stopp för sina resplaner redan nu. 

Vi tjuvstartade sportlovet med en dag och körde tillsammans med svärfar iväg till Norrfjärden för att hälsa på kusinerna där. Än så länge hade vi inga tankar på att ställa in den resan eftersom det inte fanns några kända fall av coronaviruset i varken Norrbotten eller Österbotten. Läget ändrade under sportlovsveckan så att jag upplevde ett markant "före" och "efter", men jag är glad och tacksam för att vår sportlovsresa blev av och att vi kunde umgås ordentligt med Sverigekusinerna då - i skrivande stund vet ingen när det blir möjligt nästa gång. Det blev slalom och snölekar, Leos lekland och loppis, Pinchos i Piteå och en massa chill med kusinerna. Det blev vår enda resa år 2020 (och framöver under en obestämd tid), men den fick högsta betyg!

Mars
Vi kom hem och skolan drog igång igen. Edvin fyllde tio år och vi hann precis ha både kompiskalas och släktkalas i sista sekunden innan undantagstillståndet slog till. När vi hade kompiskalas hade det redan klarnat hur allvarligt läget är och vi bestämde oss att ha kalaset bara för att gästerna ändå träffades i skolan varje dag. Jag minns hur de sprang och jagade varandra och ropade "corona, corona"... Men det var fina kalas! Vi hann också gå på konfirmationskalas och åka skridsko och äta syltgrisar på ett fint vinterjippo vid Gamla hamn - också något av det sista som ordnades innan restriktionerna infördes. 

Erasmusträffen ställdes slutligen in med fyra dagars varsel. Då var det en mycket decimerad skara på väg efter att de flesta teamen hade fått stopp från olika instanser. Den vecka som vi skulle ha haft gäster stängde istället de flesta skolor i Europa (och stora delar av världen). Tala om usel tajming! 850 miljoner elever i 102 länder hade då gått över till distansundervisning. Dagarna när beskedet om undantagstillstånd och beredskapslagen kom var minst sagt omtumlande. Det kändes overkligt att läget hade förändrats så under ett par veckor och att vi nu plötsligt var med om något så historiskt som att alla skolor, bibliotek, teatrar och simhallar stängdes, offentliga sammankomster med fler än tio personer förbjöds och besöksförbud infördes på äldreboenden. 

Distansundervisningen inleddes onsdagen 18.3, först för en månad, men det förlängdes som känt. Att i princip över en natt börja jobba på ett helt nytt sätt samtidigt som hela familjen är hemma (2 x distansarbete, 2 x distansskola och 1 x distansdagis) var ingen barnlek, men förutsättningarna var ändå helt okej och efter en del famlande försök och misstag började distansvardagen löpa på riktigt bra. Vi köpte snabbt en cykel åt Arvid - det hade vi planerat länge, men nu fick vi bråttom eftersom vi inte kunde vara säkra på att "icke-nödvändiga" affärer som cykel- och sportaffärer skulle få fortsätta hålla öppet. 

Sådan blev mars 2020 helt plötsligt! 

2 kommentarer:

Marias Memoarer sa...

Jag tycker det är roligt att läsa alla dessa krönikor och resuméer, kanske särskilt detta år intressant att se hur folks liv sett ut detta coronaår :) Jag publicerade min egna resumé alldeles nyss faktiskt :)

Mia sa...

Håller med, det är riktigt roligt att läsa dem! Och framför allt att se tillbaka på sina egna några år senare. :)