måndag 13 augusti 2018

Hemester-semester i Norrfjärden

Vi är vana med att avsluta sommaren till fjälls, men av olika orsaker blev det ingen fjällresa för någon i familjen i år. För att nu i alla fall få uppleva lite Norrlandssommar bestämde vi oss för att avrunda sommarlovet hemma hos Ylva och Anders i Norrfjärden istället. Dessutom började det bli riktigt, riktigt länge sen sist! Under flera år var vi dit och hälsade på minst två gånger per år, vissa år ännu mer, men förutom ett kort endagsstopp på väg hem från fjällen för ett år sedan är det faktiskt så mycket som ett och ett halvt år sedan sist! Då hälsade vi på tillsammans med faffa/svärfar över trettondagshelgen mitt i smällkalla vintern, så det var lite annorlunda aktiviteter den här gången... 

Det känns som en så oerhörd förmån att känna att dörrarna är öppna för oss närhelst vi känner för en Norrfjärdenresa! Vi har varit där så mycket vid det här laget att vi börjar känna oss som hemma - behöver vi tvätta, så startar vi en maskin. Behöver vi något i köket vet vi var skålarna finns. Om något behöver handlas, handlar den som har vägarna förbi affären. Vi stortrivs i alla fall med att leva i storfamilj några dagar när vi är där, förhoppningsvis känner våra värdar likadant! 

Tänkte bjuda på en lista över saker vi gillar när vi är i Norrfjärden!Bada i Alterälven
Vi har badat vid Bruksbadet i Nybyn förut, men den här gången - mitt i värmeböljan - slog nog alla rekord! Under vårt första dygn i Sverige hann vi bada hela tre gånger där; kvällsdopp, morgondopp och kvällsdopp igen! Sedan blev vädret svalare och vi lugnade ner oss lite, men sen hann vi ännu med ett kvällsdopp sista kvällen. Bruksbadet har nog blivit en av mina absoluta badplatser och jag tror hela familjen håller med! Det är barnvänligt, fin botten, vacker omgivning - och eftersom det är en älv känns vattnet alltid fräscht, samtidigt som det strömmar så stillsamt att inte ens jag tycker det är läskigt. Finns dessutom omklädningsrum, gungor och leksaker som det är fritt fram att använda. Efter allt simmande som den här sommaren bjudit på är det dessutom jätteroligt att se hur modiga A&E har blivit med att hoppa och dyka i vattnet, och flytbryggan där är perfekt för sånt. De är så orädda! Älskar att se hur de växt och blivit riktiga blötdjur i sommar! Det har inte alltid varit självklart, inte ens för en månad sedan...

(Edvin var förresten lite extra fascinerad av det han kallar "Spökande stugan" precis bredvid badplatsen... Antar att huset har hört till bruket i tiderna. *googlar* Se där! Det gjorde det!)


PMU
PMU är en välgörenhetsorganisation som, om jag förstått det rätt, har second hand-butiker över hela Sverige. Den vi brukar besöka (om den råkar vara öppen när vi är där) finns i Öjebyn en bit in mot Piteå. Fint och fräscht loppis med hög fyndfaktor! Nu försöker vi ju faktiskt göra oss av med mer saker än vi skaffar med tanke på kommande flytt, men att det följde med några bokfynd hem var faktiskt helt oundvikligt. Det är minimum. Arvid hittade dessutom ett par coola 90-talssolbrillor! I vanliga fall brukar vi också fynda barnkläder, virkade dukar och en och annan vas.


Vi var förstås också in till Piteå, där jag tydligen inte överhuvudtaget fotade, men det är också en favorit. Väldigt trevlig stad! Kul att fynda kläder tillsammans med Ylva, extremt sällan jag går på stan tillsammans med någon som är mer än tre äpplen hög. Eh... en sak som också hör till kategorin "while in Norrfjärden" är ett besök på Dollar Store. Det är lite pinsamt, men det hör liksom till med en sväng där för att köpa på sig lite billigt schampo och godis. Den överpeppade bilden är dock ironisk, obs obs obs! Den tog vi egentligen som ett inside joke att skicka till syster Amanda som tycker om Dollar Store om möjligt ÄNNU mer än vi gör!Kalas
Ja, det kan kanske te sig lite märkligt, men vilken tid på året vi än åker till Norrfjärden så blir det födelsedagskalas. För det är liksom alltid någon som har fyllt år sedan vi sist sågs eller kommer att göra det före nästa gång. Gissningsvis träffas vi nästa gång på lillajul, vilket betyder att vi passade på att fira Matias, Josef och undertecknad. Under vår snabbvisit förra sommaren hade A&E fått dekorera en tårta och när vi pratade om vad de ville göra allra helst i Norrfjärden den här gången kom "dekorera tårta" allra högst på listan. Sagt och gjort! Och det blev så snyggt, med en racerbana med publik och allt. Tänk, så kreativ man kan bli med en påse lösgodis!


Och presenter också - Josef var nog den som tindrade allra mest, för han fick sin första alldeles egna Lego-byggsats!


Mexican Train
När tystnaden äntligen lagt sig och vi vuxna pustar ut, då sätter vi oss på altanen med te, snacks och dominobrickor. Mexican train är beroendeframkallande, men jag är rätt övertygad om att det inte går att spela någon annanstans än i Norrfjärden. Det är semester för mig!

(Edvin när han såg bilden: Vad är det i den här skålen? Det är ju godis! Men det är okej. När barnen sover brukar vuxna äta godis.)


Stora Nolia i Piteå
Noliamässan är visserligen inget vi brukar göra, även om Matias och jag var dit på tu man hand en gång för några år sedan - men vi var dit den här gången, så det får ändå en plats på listan. Vår sista heldag i Norrfjärden var Noliamässans första dag, och eftersom Y&A också gärna ville gå tyckte vi det lät kul. Barnen samlade godis som riktigt mässproffs och tyckte det var roligt att spana på husbilar och grävmaskiner. Själv tyckte jag också det var ganska kul, men just den dagen hade jag tappat rösten och börjat känna mig ganska hängig (vilket sedan hängde med nästan en hel vecka - tur att jag inte visste det då!), så det var kanske inte idealt med ett smockfullt mässområde. Jag kände mig ganska mör när vi väl körde tillbaka till lugnet i Norrfjärden... Bäst gillade jag att gå runt i mathallen och plocka smakprover!

Bara vara
Näst efter "dekorera tårta" önskade Edvin att "bara vara". Och ja, det är ju så skönt att bara vara! Det är verkligen semester, att bara kunna vara och känna sig hemma - men utan att vara hemma, där det alltid finns tusen saker att ta itu med! Bonus att se hur de tre minsta knattarna leker tillsammans och gillar varandra!


TACK för den här gången Y&A&A&A! Nu ska vi bättra oss och inte vänta lika länge till nästa visit!


(Insåg precis att tre av bilderna i det här inlägget visar minst en tumme upp. Det är på gränsen till fånigt, men samtidigt berättar det rätt mycket om vad vi tyckte om vår borta-hemester!)

Inga kommentarer: